Premiéři ČR, Polska a Slovinska jsou v Kyjevě

Premiéři Česka, Polska a Slovinska jednají v Kyjevě s ukrajinskými představiteli. Do ukrajinské metropole Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša dorazili vlakem. Jejich ukrajinský protějšek Denys Šmyhal ocenil jejich odvahu. Zástupci středoevropských zemí se do Kyjeva vydali proto, aby vyjádřili podporu Ukrajině čelící ruské invazi.

„Tady, ve válkou rozedraném Kyjevu, se píší dějiny. Tady svoboda svádí souboj se světem tyranie. Tady se hraje o budoucnost nás všech. Evropská unie podporuje Ukrajinu, která se může spolehnout na pomoc svých přátel – toto poselství jsme s sebou dnes přivezli do Kyjeva,“ napsal po příjezdu do Kyjeva Morawiecki na twitteru.

„Do Kyjeva dnes jménem Rady EU přijel Morawiecki, Janša a Fiala. Odvaha opravdových přátel! Jednáme o podpoře Ukrajiny a posílení sankcí proti ruské agresi,“ napsal na twitteru ukrajinský premiér Šmyhal.

Trojici šéfů vlád do Kyjeva doprovází i polský vicepremiér a de facto nejvlivnější politik v Polsku Jaroslaw Kaczyński.

Premiéři mají v Kyjevě na programu také jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února. Morawiecki na facebooku napsal, že nynější válka „je výsledkem činů krutého tyrana, který útočí na bezbranné civilisty, bombarduje města a nemocnice…. Musíme co nejrychleji zastavit tragédii, která se odehrává na východě“. „Proto jsme s premiéry Fialou a Janšou v Kyjevě,“ doplnil.

Fiala už dříve během dneška uvedl, že cesta do Kyjeva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle něj je o ní informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

  EK navrhla posílení společné zdravotní politiky EU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com