V průzkumu se poprvé víc Rusů vyslovilo pro jednání než pro pokračování války

V novém ruském průzkumu mínění se poprvé víc Rusů vyslovilo pro mírová jednání s Ukrajinou než pro pokračování války. Uvedla to stanice Nastojaščeje vremja. Svůj v pořadí už 13. průzkum o postoji Rusů k válce na Ukrajině provedla společnost Russian Field. Pro zahájení mírových rozhovorů se vyslovilo 48 procent oslovených lidí, zatímco pro pokračování ve válce 39 procent lidí.

Když měli ale respondenti vybrat, jestli dávají přednost ruským „útočným operacím“ před „stažením vojsk“ nebo „udržením současných pozic“, tak si 66 procent z nich zvolilo udržení současných pozic a 60 procent útočné operace. Pro stažení vojsk se v průzkumu vyslovilo 32 procent lidí. Jako neúspěšné zhodnotilo ruské bojové operace na Ukrajině v průzkumu jen 25 procent lidí.

Počet těch, kteří by si přáli začátek mírových jednání, je ale i tak nyní nejvyšší za celou dobu, kdy společnost průzkumy provádí. Proč tomu tak je, nelze podle představitelky agentury Russian Field Darji Pavlovové z daného průzkumu určit. Podle ní by to ale mohlo souviset s únavou a se sledováním zpráv v médiích. Zprávy o zásadních ruských úspěších z fronty nepřicházejí, ale válka se i tak odráží na každodenním životě Rusů. Mnoho obyvatel Ruska vidí navíc svoji budoucnost pesimisticky. Přes 43 procent respondentů uvedlo, že podle nich se v budoucnu jejich ekonomická situace zhorší.

Ukrajina v současnosti mírové rozhovory s Ruskem odmítá a prosazování mírových jednání označuje za proruskou pozici.

Průzkumu provedeného v říjnu se zúčastnilo 1611 lidí, z nichž 55 procent tvořily ženy a 45 procent představovali muži. Většina respondentů měla vysokoškolské vzdělání.

ČTK

  Francie zažila po smrtelném zákroku policie další noc plnou chaosu a výtržnictví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com