Opozice kritizuje návrh rozpočtu, poslanci chtějí přesouvat desítky miliard

Kritikou z řad opozice začalo dnešní druhé čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Poslanci v něm mají šanci přednášet své návrhy na změny uvnitř rozpočtu. Měnit jeho celkové parametry už nemohou. Ve sněmovním systému je víc než stovka návrhů na přesuny peněz. Poslanci chtějí v celkovém součtu přesouvat desítky miliard. Většinu návrhů předložili opoziční poslanci, přesouvat peníze chtějí ale i zástupci vládního tábora. Ke svým návrhům se musí v dnešní rozpravě přihlásit. Do rozpravy se odpoledne hlásilo 40 poslanců.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pouze v úvodu upozornil poslance, že minimální výše vládní rozpočtové rezervy je podle zákona 6,6 miliardy korun. Vláda ji navrhla v objemu 12 miliard korun. Pokud poslanci chtějí brát peníze na své záměry z této položky, nesmějí ji snížit pod tuto mininální hranici. Premiér Petr Fiala se na celý dnešní den jednání omluvil ze zdravotních důvodů.

Návrh rozpočtu kritizovala bývalá ministryně financí ANO Alena Schillerová. Označila ho mimo jiné za vysvědčení špatného ministra financí. Skutečnou prioritou rozpočtu je podle ní bobtnající stát. Vládě vyčetla například růst provozních výdajů a pokles investičních výdajů. Hnutí ANO chce přidat 27 miliard korun na podporu obnovitelných zdrojů a dalších 38 miliard na podporu průmyslových odvětví s cenami energií.

Také předseda SPD Tomio Okamura oznámil, že jeho hnutí rozpočet nepodpoří. Prohlásil, že vláda pokračuje v zadlužování země a rozpočet neřeší snižování veřejných výdajů a ani neodráží všechny budoucí výdaje. Skutečný schodek tak podle něj bude vyšší, než vláda oznámila. Poslanci SPD podle Okamury předložili 33 návrhů v celkovém objemu 95 miliard korun.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) navrhuje v kapitole svého ministerstva přesuny v celkovém objemu 480 milionů korun. Peníze chce dát na podporu bydlení, cestovního ruchu v regionech a rozvoje hospodářsky a sociálně ohrožených území.

  Ukrajina žádá o pomoc pro své zraněné vojáky. Řeší se převoz do Česka

Základní rozpočtové ukazatele, tedy zejména výši příjmů, výdajů a schodku 252 miliard korun, dolní komora schválila v úvodním kole projednávání návrhu rozpočtu. Tyto parametry už není možné měnit. Plánované příjmy se proti letošku zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com