Na Pražském hradě se za týden uskuteční prezidentský summit V4

Na Pražském hradě se příští středu uskuteční prezidentský summit zemí Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Vyplývá to z avíza, které dnes zveřejnil odbor komunikace prezidentské kanceláře na svém webu. Česká republika předsedá V4 od letošního července.

Prezident Petr Pavel po své inauguraci v březnu při návštěvě Bratislavy uvedl, že v současnosti vnímá V4 spíše jako konzultační fórum, které nemá ambice detailně koordinovat zahraniční nebo bezpečnostní politiku. Prostor vidí v rozšíření spolupráce i na baltské země. Pavla za jeho výroky tehdy kritizoval Robert Fico, který se po pozdějších volbách vrátil do premiérské funkce.

Rozpory mezi zeměmi V4 v poslední době způsobily, že skupina nevyvíjí tolik společných aktivit jako v minulosti. Neshody se týkají mimo jiné rozdílného postoje Maďarska k otázce války na Ukrajině včetně dodávek zbraní zemi napadené Ruskem. V Česku se od začátku jeho předsednictví konalo například třídenní jednání náčelníků generálních štábů armád V4 a Ukrajiny.

Fico podle šéfa slovenské diplomacie Juraje Blanára zaslal nedávno dopis českému premiérovi Petru Fialovi (ODS), v němž pojmenoval jedinečnost V4, požádal o oživení činnosti skupiny a případné organizace společného zasedání. Mezi témata, která je podle slovenských politiků možné ve V4 řešit, patří spolupráce občanů, infrastrukturní propojení, ekonomické záležitosti nebo nelegální migrace.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) na dotaz ČTK minulý týden řekl, že na V4 Česko nahlíží prakticky a pragmaticky. Před svoláním zasedání V4 na úrovni šéfů diplomacií je podle něj nutné počkat na sestavení vlády i v Polsku. „Abychom se nesešli deklaratorně, abychom mohli řešit reálnou politiku ve střední Evropě,“ poznamenal.

Česko přebralo předsednictví V4 od Slovenska v polovině roku. Chce navázat na úsilí předchozí předsednické země o návrat ke kořenům spolupráce založené na principu lidských práv, svobody či demokracie. V4 také musí podle českého předsednictví poskytovat jasnou, pevnou a konkrétní podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, jež od loňského února čelí ruské invazi.

  Část senátorů si chce stěžovat na přijetí pandemického zákona

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com