Bouře poničila obec Stebno na Lounsku, podle odborníků byla extrémně silná

eurozpravy.cz

Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese. Meteorologové nevylučují, že místo zasáhlo tornádo. Meteorolog z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radek Tomšů, který na místě vyšetřuje, jaký jev obec zasáhl, dnes odpoledne ČTK řekl, že se spíš přiklání k extrémně silné bouři s krupobitím. Škody jsou v řádech desítek milionů korun. Na místě zasahovala stovka hasičů, dobrovolníků. Stále jsou ještě na místě a pomáhají odstranit největší škody, řekl dnes ČTK starosta Kryr Miroslav Brda. Ve Stebně žije zhruba 120 obyvatel, nikdo nebyl zraněn.

„Zatím stále vyšetřujeme a konečný verdikt ještě není, protože jsme mluvili s několika očitými svědky a zatím nám nikdo tornádo nepotvrdil,“ uvedl Tomšů. Ani fotografie a videa nenasvědčují tomu, že by šlo o tornádo. „Začínáme se spíš naopak přiklánět k tomu, že se asi nevyskytlo, ale ještě máme nějaké svědky, kteří by nám měli podat svědectví,“ doplnil meteorolog. Vyšetřování bude uzavřeno asi v sobotu ráno.

Obec Stebno spadá pod město Kryry. Několik domů je bez střech, spadly stodoly, poničené jsou automobily. „Předběžná škoda je 80 až 100 milionů korun,“ řekl Brda. „Z jedné z nejkrásnějších vesnic na Podbořansku vznikla spoušť,“ dodal.

Na místě zůstávají hasiči, pomáhají s odstraňováním následků neštěstí. V sobotu dopoledne budou s úklidem ještě pomáhat zaměstnanci městského úřadu. Po neděli dorazí dendrolog, který podle starosty označí poškozené stromy k pokácení.

„Bohužel se nám stává to, že přijíždí cizí lidé, kteří tam nemají co dělat, pouze překáží záchranářům,“ zdůraznil starosta.

Voda z polí natekla do zahrad i v okolních obcích, nejvážnější situace je ale právě ve Stebně. Kryry nabídly občanům náhradní ubytování. Nikdo této možnosti podle starosty nevyužil. Zda se budou moct lidé, jejichž obydlí zasáhla bouře nejvíce, vrátit domů, starosta neví. Podle něj byl dnes v obci statik, posudky musí sepsat. Město nechalo do obce přivézt i základní potraviny, do večera by energetici mohli obnovit dodávky elektřiny.

  Bývalý prezident Klaus odjel ze střešovické nemocnice, cítí se dobře

Mikroregion Podbořansko vyhlásí sbírku na podporu zasažených obcí, finanční pomoc přislíbil také Ústecký kraj.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com