ANO neprosadilo přerušení debaty o korespondenční volbě do konce roku

Dnešní debata Sněmovny o návrhu koaličních poslanců na zavedení korespondenční volby už trvá asi 12 hodin čistého času. Opozičnímu hnutí ANO, které ji odmítá, se ve večerních hodinách nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny, aby Sněmovna tento procedurální návrh zamítla. Rozpravu celý den provází kritika návrhu ze strany opozičních řečníků, zatímco zástupci vládní koalice ho hájí.

Do rozpravy se ve večerních hodinách stále hlásí čtyři desítky poslanců. Na prvního řádně přihlášeného poslance, Patrika Nachera z ANO, přišla řada až před 20:00. Do té doby hovořili hlavně řečníci s přednostním právem, poslanci bez přednostního práva debatovali prostřednictvím nejvýše dvouminutových faktických poznámek.

Návrh na přerušení vznesla poslankyně ANO Jana Pastuchová. Podle ní volba poštou přinese výrazné narušení volebního systému. Míní, že koaliční vláda pracuje polovičatě, když chce ulehčit volby jen určité skupině lidí, a nikoli například těm, kteří v tuzemsku nemůžou přijít do volební místnosti osobně třeba kvůli zdravotnímu stavu.

Opozice návrhu vytýkala také to, že jde o poslaneckou předlohu, která neprošla připomínkovým řízením a neposoudila ji legislativní rady vlády. Opozice se obává i toho, že korespondenční volba omezí tajnost volby.

„Tři věci máme dělat osobně: volby, svatba a děti,“ prohlásil poslanec Nacher. Vládní návrh nazval volebním inženýrstvím a varoval, že se chystají další změny. Uvedl, že zaznamenal návrh na snížení věkové hranice pro volební právo na 16 let nebo omezení volebního práva u starších lidí. Poukazoval i na to, že volit bude možné již několik týdnů předem a už si svoji volbu nebude moci volič rozmyslet, zatímco při klasickém způsobu volby ve volební místnosti může volič vybírat do poslední chvíle. Postěžoval si také na to, že téměř u všech medializovaných témat se nepřipouští jiný názor. „Kdo je proti, je nepřítel mainstreamu,“ podotkl.

„O co nám všem jde: aby ty volby byly férové a spravedlivé,“ zdůrazňovala stínová ministryně vnitra ANO Jana Mračková Vildumetzová. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová řekla, že návrh je šitý horkou jehlou a vyjádřila své obavy o jeho soulad s ústavním pořádkem. Předkladatelé podle ní ani nevědí, kterých obvodů zastupitelských úřadů se bude korespondenční volba týkat. Poukazovala na to, že seznam oblastí, kde bude korespondenční volba možná, stanoví ministerstvo zahraničních věcí a vycházet bude z dostupnosti poštovních služeb. „Vy si prostě pak zjistíte, jestli tamhle někde v Nairobi funguje pošta, a podle toho ministerstvo zahraničních věcí stanoví, že tam může korespondenčně volit,“ popsala to.

  Ode dneška nesmějí úředníci do práce bez negativního testu na covid

Poslanec TOP 09 Michal Zuna v reakci na to poznamenal, že například v případě českých vědců působících v Antarktidě, kde by pošta nefungovala, by tato oblast pro korespondenční volbu určena nebyla.

Poslanec ANO Milan Feranec upozorňoval na riziko možnosti dvojí volby v evropských volbách, když neexistuje jednotný evropský seznam voličů. O takové hrozbě se zmiňovali i další zástupci ANO. Předseda klubu KDU-ČSL Aleš Dufek uvedl, že Ferancovy námitky bude třeba prozkoumat při dalším sněmovním projednávání předlohy. Soudí ale, že v EU systém výměny informací funguje.

Debata o korespondenční volbě se změnila ve slovní přestřelku

Sněmovní debata k novele o korespondenční volbě, která se má týkat Čechů žijících v zahraničí, se po schválení programu schůze změnila v několikahodinovou slovní přestřelku opozice s koalicí. V ní dominovali poslanci ANO, STAN a TOP 09, kteří se opakovaně formou dvouminutových poznámek přeli mimo jiné o regulérnost novely.

Především poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová a Berenika Peštová vyčítaly koalici, že novelu předložila Sněmovně jako poslanecký, nikoli standardně předjednaný vládní návrh. „Vy vy jste to sem dali na prasáka,“ uvedla Peštová. Její kolegyni vadilo, že korespondenční volba má být zavedena už od příštího roku pro příští volby do Sněmovny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to zdůvodnil tím, že krajané na možnost hlasování poštou čekají už dvě desítky let a není důvod to odkládat.

Mračková Vildumetzová také vyčítala koalici, že s opozicí návrh nepředjednala. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob to zdůvodnil tím, že ANO jakoukoli možnost zavedení korespondenční volby odmítlo podporovat, i když to vláda Andreje Babiše také měla v programovém prohlášení. Poslanec STAN Ondřej Lochman poznamenal, že ANO odmítáním prosazuje „skanzen a konzervaci naší země“.

Rakušan jako zástupce předkladatelů připomněl, že vláda už dříve chtěla předložit novelu zákona i s korespondenční volbu, ale opozice trvala na tom, aby norma hlasování poštou neobsahovala, čemuž kabinet vyhověl. Už tehdy opozici upozorňoval, že korespondenční volbu koalice předloží jako poslanecký návrh, řekl.

  E15: Ministryně Benešová zvažuje odvolání nejvyššího státního zástupce Zemana

K námitkám ANO, že návrh nepředložila vláda a že neprošel standardním legislativním procesem, Rakušan poznamenal, že obdobný návrh minulé vlády projednala legislativní rada a příslušné komise. Pro Peštovou to ale nebyl relevantní argument, neboť při změně vlády se podle ní návrhy od nového kabinetu musejí projednat před předložením Sněmovně znovu.

Diskuse se místy změnila i v osobní invektivy, do nichž se zapojil i předseda ANO. „Vy jste tak starej, jako je můj starší syn, takže vy skutečně mě edukovat nemůžete,“ vzkázal například Rakušanovi. Podobně se v minulosti devětašedesátiletý Babiš vyjádřil na adresu pirátských poslanců.

V zahraničí pobývají statisíce Čechů, k volbám je registrováno asi 20.000

V zahraničí nyní pobývají statisíce Čechů, podle ministerstva vnitra, které vychází z informací ministerstva zahraničních věcí, je jich mezi 400.000 a 600.000. Jde jak o Čechy, kteří žijí v jiné zemi trvale, tak o ty, kteří jsou v zahraničí na krátkodobém pobytu. V seznamech voličů u zastupitelských úřadů je jich vedeno zhruba jen 20.000, je ale předpoklad, že zavedení korespondenční volby by vedlo ke zvýšení zájmu o hlasování. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

„Ministerstvo vnitra v odhadech počtu potenciálních voličů vychází z dat od ministerstva zahraničních věcí, které hovoří o několika statisících občanů pobývajících v zahraničí,“ uvedla Malá. Jedná se podle ní o 400.000 až 600.000 lidí. „Nejde přitom o stálé číslo, jde jak o státní občany ČR ‚trvale‘ usazené v zahraničí, tak i o krátkodobější pobyty například v rámci studia či zaměstnání,“ řekla mluvčí.

„Z těchto počtů je dnes veden ve zvláštních seznamech voličů u zastupitelských úřadů jen zlomek voličů (asi 20.000 v závislosti na konkrétních volbách). Je předpoklad, že zjednodušení možnosti hlasování formou korespondenční volby povede k určitému zvýšení zájmu o hlasování oproti současnému stavu,“ dodala Malá.

  Dny NATO v Mošnově navštívilo první den 100.000 lidí, lákala hlavně letadla

Korespondenční volba by posílila demokracii, míní politolog Chytilek

Korespondenční volba by podle politologa Romana Chytilka vedla k posílení demokracie. Jejím zavedením se volby stanou občanům ČR dostupnější než v současnosti, uvedl. Chytilek působí v Národním institutu SYRI a na Masarykově univerzitě v Brně. Podle odhadů by novou možnost mohlo využít přes 100.000 lidí s českým pasem, kteří žijí v zahraničí. O zavedení korespondenční volby dnes začala jednat Sněmovna. S návrhem přišla vláda, očekává opoziční obstrukce.

„Dostupnost voleb je v současné době pro voliče žijící trvale na území ČR velmi dobrá, protože máme hustou síť volebních okrsků. Obecně by volby měly být ideálně stejně dobře dostupné pro každého občana ČR – a tomu korespondenční volba napomůže,“ řekl Chytilek.

„Celkově je velmi nešťastné vést diskusi o této i dalších případných reformách, směřujících k usnadnění volební účasti, optikou, že má některé straně pomoci či uškodit. Všechny totiž ve skutečnosti pouze odstraňují zjevné existující nerovnosti mezi občany České republiky v přístupu k volebnímu aktu,“ uvedl Chytilek, jenž v SYRI vede výzkumnou skupinu zaměřenou na právo a vládnutí.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle koaličního návrhu mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

Podle politologa je korespondenční volba službou pro lidi, kteří dosud volili na konzulátech nebo nevolili vůbec, protože to bylo pro ně logisticky či finančně náročné. Týkat se bude patrně i těch, kteří jezdili ze zahraničí volit do ČR. „Nebudou to zdaleka tedy jen noví voliči, kteří doteď nevolili. Snadnějšího instrumentu k volbě budou využívat i ti stávající, kteří by volili tak jako tak, jen pro ně nákladněji a méně pohodlně,“ dodal Chytilek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com