Po ostřelování Charkova jsou desítky mrtvých, stovky zraněných

Při mohutném ruském ostřelování východoukrajinského města Charkov zahynuly desítky lidí. Zraněných jsou stovky. Na facebooku to napsal poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Přesný počet obětí není známý, město dnes dopoledne kvůli ruské ofenzivě vyhlásilo zákaz vycházení.

„Charkov byl právě mohutně ostřelován Grady (salvovými raketomety). Desítky mrtvých, stovky zraněných. Tuhle hrůzu by měl vidět celý svět,“ uvedl Heraščenko. K příspěvku připojil záběry patrně z charkovské obytné čtvrti, na kterých jsou vidět oblaky dýmu a záblesky při dopadech raket.

Ostřelování podle serveru Ukrajinska pravda zasáhlo okrajové čtvrti východně od centra města.

Na hranicích Ukrajiny a Běloruska krátce před polednem začaly jednat delegace ruských a ukrajinských vyjednavačů. Jde o první schůzku zástupců bojujících stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Klíčovým požadavkem Kyjeva je okamžité příměří a stažení ruských vojsk z ukrajinského území, Kreml před jednáním své požadavky neoznámil.

Raketa zasáhla obytný dům ve městě Černihiv, Charkov vyhlásil zákaz vycházení

Ruská raketa dnes v noci zasáhla obytný dům v ukrajinském městě Černihiv, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform. V Charkově jsou podle prohlášení ukrajinských úřadů slyšet výbuchy a střelba, východoukrajinské město zavedlo zákaz vycházení. Boje hlásí i Mariupol, nejasná je situace okolo jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny. Obě strany konfliktu tvrdí, že ji mají v držení.

Podle dostupných informací hořela dvě spodní patra budovy v Černihivu, který je vzdálený asi 150 kilometrů od ukrajinské metropole. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti. Deník The Kyiv Independent uvedl, že jedna žena byla zraněna. Město vyhlásilo letecký poplach a vyzvalo obyvatele, ať se schovají v krytech, jen chvíli předtím, než raketa zasáhla obytný dům.

Po několika hodinách klidu dnes v noci opět začalo ostřelování Charkova nedaleko ruských hranic. Rakety v noci zasáhly také severoukrajinské město Žitomir, oznámilo na facebooku velení ukrajinských pozemních sil. Podle ukrajinských médií se jednalo o rakety Iskander.

  Ruský zpěvák Leonid Agutin vyzval k ukončení války na Ukrajině.

V noci na dnešek se bojovalo i v přístavu Mariupol, uvedl představitel oblastní vojenské a civilní správy Pavlo Kyrylenko. Neřekl, zda ruské síly u města získaly nové pozice, nebo naopak zaznamenaly územní ztráty. Rusové ale obsadili město Berďansk, píše server Ukrajinska pravda, podle kterého tamní úřady odmítly s cizími jednotkami spolupracovat. Zastavena je veřejná doprava, některé služby jsou stále dostupné.

Rusko dnes oznámilo, že jeho vojáci obsadili jadernou elektrárnu Záporožská na jihovýchodě Ukrajiny, provozovatel – ukrajinská společnost Energoatom – to ale podle agentury Interxaf odmítl. Ruské jednotky minulý týden obsadily odstavnou jadernou elektrárnu v Černobylu.

Od čtvrtka, kdy ruské jednotky vpadly na Ukrajinu, zemřelo nejméně 352 civilistů a 1684 lidí utrpělo zranění. S odvoláním na ukrajinské ministerstvo zdravotnictví to uvedla agentura Reuters. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následně uvedl, že v uplynulých sedmi dnech zahynulo 16 dětí, 45 jich bylo zraněno. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo nejméně 368.000 lidí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com