ČNB zahájila odebírání licence Sberbank CZ, podle ECB hrozí ruské bance krach

ct24.ceskatelevize.cz

Česká národní banka (ČNB) zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Důvodem zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů je také to, že podle evropských regulačních orgánů je evropská divize ruské Sberbank v úpadku nebo jí úpadek hrozí. Podle Evropské centrální banky (ECB) se jí zhoršila likvidita kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu.

Česká národní banka vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. Regulátor o tom informoval v tiskové zprávě.

„Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ konstatuje guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Situaci ve Sberbank CZ, která je dceřinou společností ruské Sberbank, projednala bankovní rada ČNB na svém mimořádném jednání 27. února. „Postup vůči Sberbank CZ probíhá v rámci takzvaného režimu řešení krize, který se zabývá situací bank v selhání a navrhuje řešení, jež minimalizuje dopady na ekonomiku a finanční systém. Bankovní rada vzala na vědomí, že Sberbank CZ selhává a nelze předpokládat, že by toto selhání mohlo být v přiměřené lhůtě odvráceno jinými opatřeními,“ poznamenává ČNB.

„Tuzemské banky jsou dlouhodobě vybaveny vysokou úrovní kapitálu a likvidity, které je činí velmi odolnými i v současné situaci… Naše banky se orientují dominantně na financování české ekonomiky, českých firem a občanů České republiky a podléhají dohledu České národní banky. Jejich podnikání v Rusku je velmi zanedbatelné a případné selhání ruských úvěrů a cenných papírů by na jejich finanční situaci nemělo žádný vliv,“ uvedla centrální banka.

ČNB dále informovala, že výplatu náhrad vkladů bude organizovat Garanční systém finančního trhu prostřednictvím vybraných poboček Komerční banky. Garanční systém následně oznámil, že výplatu zahájí nejpozději 9. března.

Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty. Při výplatě základních náhrad nemusí klienti vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na pobočce Komerční banky prokáží platným průkazem totožnosti, v případě fyzických osob podnikatelů ještě dokladem o oprávnění k podnikání.

Pro výplatu náhrady vkladů právnických osob je potřeba se prokázat originálem, úředně ověřenou kopií nebo elektronicky podepsaným platným výpisem z Obchodního či jiného veřejného rejstříku ne starším než tři měsíce a průkazem totožnosti osoby, která je zástupcem právnické osoby. Očekávané výplaty náhrad činí přibližně 28,5 miliardy korun. Podle informací ČNB disponuje nyní Garanční systém finančního trhu 35 miliardami korun pro výplatu vkladů podléhajících pojištění.

  Rusko potřebuje hotovost. Zabrání tomu, aby společnost profitovala z daňového ráje

Klienti se o peníze bát nemusejí

„V podstatě to znamená konec fungování banky na českém území. Je to krok, který Česká národní banka musela udělat, nic jiného jí nezbývalo. Jedná se o standardní postup, který běžně dělá nejen Česká národní banka, ale i banky v civilizovaném světě,“ poznamenal ekonom Škoda Auto Vysoká škola Pavel Neset. „Z mého pohledu skutečně není absolutně žádný důvod k panice, a pokud (lidé) mají vklady do sto tisíc eur, tak se nemusejí obávat,“ ujistil.

Vklady klientů, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do sto tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné instituce nebo družstevní záložny.

Klienti Sberbank CZ by si ale měli podle ekonomických expertů otevřít účet v jiném finančním domě. „V prvé řadě je pro klienty naprosto nezbytné otevřít si účet v jiné bance a tam přesměrovat všechny své příjmy a odtamtud následně platit své závazky. Hradit závazky je přitom stěžejní, neboť zdaleka ne všichni dodavatelé se ptají, co stojí za vaší platební neschopností. I když v tomto případě předpokládám mnohem větší shovívavost dodavatelů, i tak je důležité ještě před prodlením kontaktovat dodavatele a komunikovat s nimi o vzniklé situaci,“ řekl šéfredaktor portálu Poradci-sobě.cz Petr Zámečník.

„Na osudu hypoték ani odebrání licence nic zásadního nemění. Klient splácející hypotéku by ji měl splácet dál, protože banka bude po odebrání licence spravována nuceným správcem,“ sdělila Česká bankovní asociace. Lze podle ní předpokládat, že při likvidaci banky nucený správce pohledávky u hypoték následně prodá jiné instituci a proces bude pokračovat dál.

„Poslední kolo sankcí přes víkend dramaticky změnilo situaci,“ podotýká analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Zatímco ještě před víkendem se jevily šance na úpadek jako velmi nízké, nové sankce skutečně proměnily situaci. „Ruská mateřská firma Sberbank bude zřejmě sama bojovat s nedostatkem cizoměnové likvidity a sanování evropských operací pro ni nemusí být v těchto extrémních momentech prioritou,“ dodal.

  Ptačí chřipka se rozšířila do třetího, Pardubického kraje

„Znovu se potvrzuje pravidlo, že pokud mám peníze v bance, měl bych je mít diverzifikované alespoň do dvou finančních institucí,“ podotkl Daniel Horňák ze společnosti Patron GO.

Dopady pocítí i lidé v exekuci nebo kraje

Podle ministra práce a sociálních věcí (MPSV) Mariana Jurečky (KDU-ČSL) hledá jeho resort způsob, jak lidem s účty u Sberbank nyní zaslat důchody, příspěvky a podpory. Podle odhadů MPSV by se to mohlo týkat několika tisíc lidí.

Problémy Sberbank se dotknou i exekučních řízení, upozornila Exekutorská komora. „Povinným v exekuci, zaměstnavatelům a dalším osobám provádějícím srážky ze mzdy či poukazujícím jiné platby v rámci probíhajících exekucí, kterých se omezení služeb Sberbank CZ může dotýkat, doporučujeme vyčkat s platbou a obrátit se na dotyčného soudního exekutora se žádostí o sdělení aktuálních platebních údajů,“ sdělila komora v tiskové zprávě.

S potížemi se potýkají i kraje. Vysočina má u české Sberbank na účtu stále zřejmě přes dvě miliardy korun a peníze se dál snaží vybrat. Ve čtvrtek večer měl kraj na účtu u Sberbank 3,9 miliardy korun, do ČNB se ale podařilo převést 1,63 miliardy korun.

„Teď nám zbývá vyřešit 2,365 miliardy korun. K těm jsme poslali papírové příkazy v hodnotě 1,101 miliardy korun. Další příkaz byla výpověď termínovaného vkladu ve výši 700 milionů korun. K oběma těmto transakcím zadaným papírovou podobou nemáme zatím žádnou zpětnou vazbu, zatím je na účtu nevidíme a nevíme, zda byly odúčtovány Sberbankou,“ řekl náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL).

To, že Vysočina využívala bankovní účty u Sberbank, potvrdil i předchozí hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). „Bylo to jednak kvůli větší diverzifikaci účtů a portfolia, jednak proto, že banka nabízela jedny z nejlepších podmínek na trhu,“ uvedl Běhounek. Minulý týden měly podle serveru Info.cz účty vedené u Sberbank například i Jihomoravský kraj nebo Moravskoslezský kraj.

Pražský magistrát má na spořicím účtu u Sberbank 160 milionů korun, které dosud nestihl z celkové částky 780 milionů převést. „V předvečer invaze na Ukrajinu jsme převedli veškeré volné prostředky v objemu 620 milionů korun do jiných bank. V té samé době jsme vypověděli spořicí účet, kde zbývalo 160 milionů korun, které jsme nemohli okamžitě převést. Jedná se o dvě promile finančních prostředků hlavního města. Jejich další osud aktivně řešíme s ministerstvem financí a ČNB,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

  Temelín letos vyrobil podruhé ve své historii 16 TWh elektřiny

Karetní transakce s denním limitem tisíc korun

Už o víkendu rozhodla Sberbank CZ, že ponechá v pondělí své pobočky uzavřené a pozastaví karetní transakce a internetové bankovnictví. Odůvodnila to výrazným odlivem vkladů klientů kvůli konfliktu na Ukrajině.

Sberbank CZ ale v odpoledních hodinách oznámila, že dočasně umožní karetní transakce s denním limitem tisíc korun na kartu. Předběžná opatření ČNB bude podle jejího vyjádření striktně dodržovat. Přestane tedy poskytovat nové úvěry, neumožní čerpat již schválené úvěry, obnovovat je nebo prodlužovat jejich splatnost. Sberbank CZ rovněž nebude přijímat žádné nové vklady ani přijímat příchozí platby s výjimkou splátek úvěrů klienty.

Už na konci minulého pracovního týdne se ve čtvrtek a v pátek tvořily před některými pobočkami fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování instituce. Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu zároveň vyhlásily bojkot jejích služeb.

Evropské divizi Sberbank hrozí podle ECB krach kvůli odlivu vkladů

ECB přijala opatření vůči Sberbank Europe a jejím chorvatským a slovinským dceřiným společnostem, když zjistila, že banka pravděpodobně nebude v blízké budoucnosti schopna splácet závazky. Sberbank Europe měla podle svých internetových stránek na konci roku 2020 aktiva v objemu 12,9 miliardy eur (zhruba 323 miliard korun).

Evropská divize Sberbank a její dceřiné společnosti „zaznamenaly významný odliv vkladů kvůli dopadu geopolitického napětí na pověst“, poznamenala ECB. „To vedlo ke zhoršení její likvidní pozice. A v rámci bankovní unie neexistují žádná dostupná opatření s reálnou šancí tuto pozici na úrovni skupiny a v jednotlivých dceřiných společnostech obnovit,“ dodala.

Spojené státy minulý týden uvalily sankce na pět největších ruských finančních domů včetně Sberbank a VTB. Prvně jmenovaná je také mezi institucemi, které jsou v rámci západních sankcí odpojeny od systému SWIFT.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com