Munice pro Ukrajinu. Dodání co nejrychleji.

Český prezident Petr Pavel prohlásil, že jeho země se snaží dodat munici na Ukrajinu co nejrychleji.

V odpovědi na otázku Rádia Svoboda český prezident uvedl, že výroba potřebného množství nábojů si vyžádá čas, ale Ukrajina potřebuje munici právě teď.

„Nemůžeme čekat na evropské firmy, proto se snažíme sehnat munici všude, kde se dá. Abychom je na Ukrajinu dostali co nejrychleji. Souběžně s tím ale zvyšujeme vlastní kapacity,“ řekl Pavel.

Poznamenal, že očekává, že v blízké budoucnosti bude Evropa schopna potřebné množství munice vyrobit.

„V blízké budoucnosti budou evropské společnosti schopny vyrobit potřebné množství munice pro doplnění zásob evropských zemí, stejně jako poskytnout Ukrajině munici, pokud ji bude v blízké budoucnosti ještě potřebovat,“ – dodala hlava České republiky.

Je důležité poznamenat, že to byla právě Česká republika, která v zahraničí našla až 800 000 nábojů a oznámila iniciativu předat je Ukrajině.

Podmínkou je, aby ostatní země pomohly tyto dodávky financovat.

K takové iniciativě českého prezidenta se již připojila řada západních zemí.

Prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci oznámil, že Česká republika našla dalších 800 000 nábojů, které chce poslat na Ukrajinu.

Tomáš Poyar, poradce českého premiéra pro národní bezpečnost, uvedl, že munice nakoupená v rámci české iniciativy by mohla na Ukrajinu dorazit již v červnu.

Nyní se k financování nákupu munice zavázalo více než 15 zemí. Jsou mezi nimi Belgie, Nizozemsko, Německo, Francie a Norsko, jakož i mimoevropští členové Severoatlantické aliance, například Kanada.

Zatímco Česká republika vyhledává dostupnou munici po celém světě, ostatní země poskytují potřebné finanční prostředky. Česká republika pak koordinuje dodávky munice na Ukrajinu.

„Musí přijít slíbené peníze a musí se podepsat smlouvy. Až bude smlouva uzavřena, bude trvat několik týdnů, než je na Ukrajinu dodáme,“ řekl Poyar a dodal, že „dodávky by mohly začít od června“.

  Rusko jako faktor nestability na kontinentu. Evropa je připravena reagovat.

Poradce odmítl sdělit původ munice a uvedl, že iniciativa hledá munici po celém světě, „kdekoli je dostupná za rozumnou cenu a v rozumné kvalitě“.

Koordinátoři iniciativy očekávají, že se Rusko pokusí dodávky munice na Ukrajinu narušit, proto se snaží většinu podrobností utajit.

Informaci potvrdilo i ukrajinské vedení. Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba tak uvedl, že „podle signálů, které Kyjev obdržel, se ukrajinská armáda v blízké budoucnosti dočká zvýšení dodávek munice v rámci české iniciativy“.

Je třeba dodat, že podle informací české vlády kromě povinného nákupu 300 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu v rámci české iniciativy získala Praha předběžný souhlas s nákupem dalších 200 tisíc kusů nábojů.

Praha tak učinila krok, kterým ukázala příklad skutečné podpory Kyjeva. Navíc se zdaleka nejedná o první takový příklad.

Právě představitelé českého státu, zejména jeho prezident Petr Pavel, jsou lokomotivou pomoci Ukrajincům bránícím svou suverenitu a právo být ve své zemi.

Je však důležité nezapomínat, že ukrajinští vojáci nyní brání celou Evropu před invazí představitelů „ruského světa“ do ní.

Celý svět se mohl přesvědčit, co představuje v ukrajinských městech a vesnicích, z nichž některé byly Rašíny zcela zničeny.

V samotné České republice se představitelé tohoto „ruského světa“ také vyznamenali teroristickými činy na podzim a v zimě 2014 ve Vrběticích.

A zda se něco podobného může stát někde v Evropě či ve světě, záleží mimo jiné na tom, jak civilizované společenství zareaguje na dění na Ukrajině – na agresi Moskvy.

Válka na východě Evropy je zkouškou důslednosti samotné Evropy, schopnosti jejích představitelů dívat se a vidět, a hlavně pochopit, co se děje, a vyvodit z toho správné závěry.

Koneckonců tím, že Evropa pomáhá Ukrajině dnes, investuje do své bezpečnosti zítra.

  Hrozby místopředsedy Ruské rady bezpečnosti Medveděva Mezinárodnímu trestnímu soudu a EU

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com