Washington vyzval Izrael, aby bral ohled na palestinské civilisty

Spojené státy dnes vyzvaly Izrael, aby rozlišoval mezi radikálním hnutím Hamás a palestinskými civilisty. Apel vyslaly prostřednictvím bezpečnostního poradce Bílého domu v druhý den intenzivnější fáze izraelské protiofenzivy proti Hamásu v Pásmu Gazy, která je reakcí na teroristický útok islamistů na Izrael ze 7. října. Americký prezident Joe Biden podle Bílého domu v dnešním telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem zdůraznil, že Izrael musí bránit své občany před terorismem způsobem, který chrání civilisty. Britský premiér Rishi Sunak a francouzský prezident Emmanuel Macron zdůraznili nutnost naléhavé humanitární podpory Pásma Gazy, oznámil Sunakův úřad.

Izrael v noci na sobotu zahájil rozsáhlou pozemní ofenzivu proti hnutí Hamás, které Pásmo Gazy ovládá. Nová fáze války vyvolala ve světě obavy z dalšího utrpení palestinských civilistů. Zatímco členové Hamásu 7. října při útoku na Izrael pozabíjeli na 1400 lidí, většinou civilistů, následné útoky izraelské armády na Pásmo Gazy si vyžádaly podle místních úřadů už přes 8000 lidských životů.

Bílý dům dnes sdělil, že prezident Biden v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem zdůraznil, že Izrael musí bránit své občany před terorismem způsobem chránícím civilisty. Zároveň prezident podle Bílého domu „zdůraznil potřebu okamžitě a výrazně zvýšit přísun humanitární pomoci, aby byly uspokojeny potřeby civilistů v Gaze“.

„My se domníváme, že každou hodinu, každý den této vojenské operace, by izraelská vláda měla přijmout všechna možná opatření, která má k dispozici, aby rozlišovala mezi Hamásem – teroristy, kteří jsou legitimními vojenskými cíli – a civilisty, kteří jimi nejsou,“ řekl ve zpravodajské televizi CNN bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

Sullivan řekl, že Izrael má odpovědnost za ochranu životů nevinných civilistů v Pásmu Gazy. Administrativa amerického prezidenta Bidena přitom čelí zvýšenému tlaku, aby dala najevo, že neochvějná podpora Izraele neznamená schvalování všeho, co jeho spojenec dělá ve zbídačené enklávě v odplatě za útok Hamásu, uvedla agentura Reuters. Sullivan řekl, že Biden tento postoj sdělí izraelskému premiérovi v telefonickém rozhovoru, který se uskutečnil později.

  Ruská aktiva zmrazená v EU by měla být převedena na poválečnou obnovu Ukrajiny

Sullivan dnes také řekl, že Netanjahuovou odpovědností je „přibrzdit“ extremistické židovské osadníky na Západním břehu Jordánu, který Izrael dlouhodobě okupuje. „Je naprosto nepřijatelné, aby extremističtí osadníci páchali násilí na nevinných lidech na Západním břehu,“ zdůraznil Sullivan.

Prezident Biden dnes vedl rozhovory s lídry zemí Blízkého východu, řekl bezpečnostní poradce Sullivan televizi MSNBC. Nekonkretizoval ale, s kterými. Bílý dům později oznámil, že prezident po telefonu hovořil se svým egyptským protějškem Abdal Fattahem Sísím a že se oba vyslovili pro výrazné urychlení pomoci směřující do Gazy počínaje dneškem. Biden rovněž podle Bílého domu Sísího informoval o snahách Spojených států, aby se konflikt nerozšířil do dalších částí regionu.

Premiér Sunak a prezident Macron v telefonickém rozhovoru zdůraznili nutnost „naléhavé humanitární pomoci Gaze“ po rozšíření izraelských vojenských operací, uvedla kancelář v Downing Street, kde je sídlo britských premiérů.

Oba vrcholní představitelé rovněž podle Sunakova mluvčího vyjádřili znepokojení kvůli nebezpečí eskalace v regionu a shodli se na nutnosti „neztrácet ze zřetele dlouhodobou budoucnost regionu“ a zvláště nezbytnost takzvaného dvoustátního řešení. To předpokládá vznik samostatného palestinského státu po boku Izraele.

Francouzské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo k zastavení „nepřijatelných násilností“ ze strany židovských osadníků na Západním břehu. Násilnosti si v poslední době vyžádaly smrt a vyhnání několika palestinských civilistů.

„Francie důrazně odsuzuje útoky osadníků, které v posledních dnech vedly ke smrti několika palestinských civilistů v Kusře a Savíji, a také k nucenému odchodu několika obyvatel obcí,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. „Francie vyzývá izraelské úřady, aby podnikly okamžitá opatření na ochranu palestinských obyvatel,“ dodalo ministerstvo.

Francie jako jediná země skupiny vyspělých států G7 podpořila rezoluci, v níž Valné shromáždění OSN v pátek vyzvalo mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi Hamásem a Izraelem. Naopak Spojené státy rezoluci odmítly, stejně jako dalších 13 zemí včetně České republiky. Mnoho západních zemí se zdrželo.

  60 až 70 procent útočných skupin se nevrací. Rusové mají na levém břehu Dněpru obrovské ztráty

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com