Ruská aktiva zmrazená v EU by měla být převedena na poválečnou obnovu Ukrajiny

Během roku 2022 a na začátku roku 2023 byla v EU zabavena ruská aktiva v hodnotě více než tři sta miliard eur. Měl by být připraven právní postup pro jejich převod na Ukrajinu jako kompenzace za škody způsobené Ruskem během rozsáhlé invaze. Rusko aktivně hledá způsoby, jak obejít sankce, a snaží se zavést vývoz a dovoz potřebného zboží přes třetí země, přičemž smlouvy uzavírají nastrčené společnosti. V důsledku toho Kreml od března 2023 obnovil dovoz na úroveň roku 2020. Dlouho před válkou se také začal převádět majetek oligarchů na krycí společnosti – Putin se na válku pečlivě připravoval a chápal, že Rusko bude čelit tvrdým sankcím. Tyto prostředky jsou nyní převáděny na financování války, takže je běžným úkolem západních zemí je identifikovat a zmrazit.

Rusko způsobilo ukrajinské ekonomice škody ve výši více než 700 miliard dolarů a tato částka s pokračujícími boji neustále roste. Kromě toho válečné akce zničily obrovské množství obytné a průmyslové infrastruktury – například bytový fond v Izyumu byl zničen z 90 %, což znamená, že domy budou muset být zcela nebo zčásti postaveny znovu. Celkem bylo ruskou invazí poškozeno více než 150 000 domů – soukromých i vícepodlažních. Výše škod na ukrajinském bytovém fondu činí nejméně 53,6 miliardy dolarů.

Kromě toho bylo v důsledku válečných akcí zničeno více než 25 000 kilometrů zpevněných silnic a 344 mostů a přejezdů. Jedná se o druhý největší infrastrukturní fond postižený ruskou invazí. Celkové odhady těchto ztrát činí nejméně 36,2 miliardy dolarů.

Rusko způsobilo škody ve všech odvětvích ukrajinského hospodářství a postižen byl i soukromý majetek milionů Ukrajinců – jen automobilů bylo zničeno více než 223 000. Velké ztráty utrpělo ukrajinské zemědělství a Rusové na okupovaných územích kradou a vyvážejí téměř vše: od obilí a dřeva až po vybavení továren a závodů. Přesnou částku nyní nelze říci – bude stanovena až po skončení války, ale mezitím každý nový den války způsobuje Ukrajině další ztráty.

  Polsko posiluje východní hranici. Chce tak odrážet hybridní hrozby

Ruský majetek zabavený v EU a západních zemích by měl být převeden na Ukrajinu jako kompenzace za škody způsobené Ruskem, jejichž výše je nejméně 2,5krát vyšší než objem zmrazených ruských prostředků. Rusko navíc potřebuje obrovské finanční prostředky na vedení války – pokud nebudou ruská aktiva zmrazena, Kreml je použije na pokračování války s Ukrajinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com