60 až 70 procent útočných skupin se nevrací. Rusové mají na levém břehu Dněpru obrovské ztráty

 

Ruské síly mají na levém břehu Dněpru v oblasti ukrajinského předmostí v obci Krynky obrovské ztráty. Podle agentury UNIAN to ve vysílání rádia Svobodná Evropa řekla vedoucí společného tiskového střediska Operačního velitelství Jih Natalija Humenjuková. Kvůli ztrátám z týlu údajně stahují rezervy.

„Na chersonském směru, kde se nepřítel již mnoho měsíců neúspěšně snaží vyhnat naše vojska z předmostí, mají Rusové obtížnou situaci s formováním útočných jednotek,“ popsala podle ukrajinské agentury situaci na levém břehu Dněpru vedoucí společného tiskového střediska Operačního velitelství Jih.

Ruské síly podle ní stahují zálohy z týlu – ze třetí linie obrany –, protože asi 60 až 70 procent útočných skupin se při útocích v oblasti obce Krynky nevrací. „Takto vážné ztráty pro nepřítele znamenají kromě faktického zničení personálu i vážnou morální a psychologickou demoralizaci,“ shrnula Humenjuková.

Ukrajina se už měsíce snaží překročit řeku Dněpr, jejíž východní břeh v Chersonské oblasti okupuje ruská armáda. Ukrajinským silám se tam v roce 2023 podařilo utvořit předmostí poblíž vesnice Krynky, ale dále na jih se nedostaly. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v únoru oznámil, že se vesnici podařilo dobýt, což Ukrajina 21. února odmítla.

Počet útoků na jihu Ukrajiny se údajně zdvojnásobil. Jihoukrajinské obranné síly 28. března zaznamenaly, že ve směru na město Orichiv a Cherson ruská armáda za posledních 24 hodin ztratila téměř 180 vojáků a desítky kusů zbraní a techniky.

Takto vysoké ztráty mají ruské síly na levém břehu Dněpru dlouhodobě. V polovině března Humenjuková na tiskové konferenci oznámila, že ruské ztráty v oblasti dosahují až 70 procent útočných skupin.

„Činnost nepřítele je velmi intenzivní jak na pravém, tak na levém břehu,“ nastínila tehdy mluvčí jižního uskupení ukrajinských sil. Na levém břehu se podle ní Rusové snaží vyřadit ukrajinské jednotky. Rusové ale pokračovali i v úderech na pravý břeh čtvrté nejdelší řeky v Evropě.

  Biden: USA v Afghánistánu zabily lídra Al-Káidy Ajmána Zavahrího

„Situace zůstává poměrně napjatá, protože nepřítel nepřestává ostřelovat (pravý břeh řeky, pozn. red.). Je jasné, že používá jak dělostřelectvo, tak bezpilotní letouny, jako jsou FPV, Lancet a další modifikace,“ řekla Humenjuková.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com