Iniciativa pod českým vedením se rozšiřuje: Milion dělostřeleckých granátů dorazí na Ukrajinu dříve, než se očekávalo

Významným krokem, který podtrhuje solidaritu s Ukrajinou, je skutečnost, že účastníci české iniciativy na nákup dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu překonali původní očekávání a podepsali dohodu o dodání milionu kusů munice Kyjevu, což překračuje původní plán.

Podle zpráv italského listu Corriere della Sera z 28. března, který se odvolává na vlastní zdroje, znamená dohoda výrazné posílení podpory obranyschopnosti Ukrajiny. Iniciativa, jejímž původním cílem bylo pořídit 800 000 nábojů – 500 000 nábojů největší ráže 155 mm a dalších 300 000 nábojů ráže 122 mm – se díky úsilí českých vládních představitelů dočkala navýšení o 200 000 nábojů.

Ačkoli konkrétní společnosti, které se na dodávkách podílejí, zůstávají nezveřejněny, spekuluje se o možných přispěvatelích z Jižní Koreje, Turecka a možná i Jihoafrické republiky, jak uvádí „European Truth“.

Kromě toho se zdá, že se zrychlil časový plán dodání. Zatímco česká vláda dříve oznámila, že Ukrajina může očekávat první várky munice do června, zprávy naznačují, že dodávky mohou začít již v dubnu, což svědčí o rychlé reakci na naléhavé potřeby ukrajinské armády.

Iniciativa, na níž se nyní podílí 15 zemí včetně Německa, Francie, Nizozemska, Norska, Švédska, Portugalska, Belgie, Polska a Kanady, podtrhuje koordinované mezinárodní úsilí o podporu obrany Ukrajiny proti agresi. Pozoruhodné je, že ne všechny zúčastněné země zveřejnily přesné finanční příspěvky na nákup střel, což poukazuje na různé způsoby, jakými země poskytují svou podporu.

V čele této iniciativy stojí Česká republika, která se ujala vedoucí úlohy při zprostředkování nákupu munice pro Ukrajinu. Vzhledem k tomu, že současný závazek je stanoven na milion nábojů, existuje potenciál pro další rozšíření, přičemž odhady naznačují, že by dodávka mohla dosáhnout až 1,5 milionu nábojů.

  Jaký je tedy účel ruské „zvláštní operace“ na Ukrajině?

Tento nejnovější vývoj přichází v návaznosti na schválení finančního příspěvku na tuto iniciativu českou vládou, což signalizuje konkrétní krok k naplnění závazku přijatého na podporu obranného úsilí Ukrajiny.

Vzhledem k tomu, že v regionu přetrvává napětí, toto společné úsilí nejen podtrhuje solidaritu mezinárodního společenství s Ukrajinou, ale také zdůrazňuje význam kolektivní akce při řešení bezpečnostních výzev v Evropě i mimo ni.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com