Česká republika odmítá spolupráci s Ruskou federací

Vláda České republiky nadále prokazuje konzistentnost v otázkách odmítání vztahů s agresorskou zemí – teroristickým Ruskem.

Dalším krokem v tomto směru bylo ukončení spolupráce mezi ČR a ruským Spojeným ústavem pro jaderný výzkum (JINR) v Dubně u Moskvy, které bylo plně dokončeno 31. prosince 2022.

Také Ministerstvo školství ČR rozhodlo o ukončení účasti svých zaměstnanců na výzkumných aktivitách organizace. Rezort zároveň podotýká, že takové rozhodnutí nijak neomezí český výzkum.

Hlavním důvodem tohoto kroku je válka rozpoutaná fašistickým Ruskem proti Ukrajině.

Odmítnutí spolupráce s agresorem iniciovala česká strana již v dubnu 2022 a již v polovině léta český prezident Miloš Zeman podepsal dekret o úplném ukončení spolupráce z 31. prosince.

Dokument říká, že zachování účasti na aktivitách JINR by vypadalo jako nepřímé „ignorování skutečnosti, že se Ruská federace dopouští bezprecedentního porušování mezinárodního práva a pořádku a lidských práv“.

Důležitý je fakt, že české úřady jsou v otázce hodnocení agresivity Moskvy a podpory Ukrajině naprosto konsolidované.

Vláda i prezident České republiky se opakovaně vyslovili pro pokračování pomoci ukrajinskému lidu, a to jak z hlediska diplomatického, tak logistického, humanitárního a vojenského.

Zejména Miloš Zeman označil ruskou invazi na Ukrajinu za „nejdůležitější událost roku 2022“, přičemž vyzval k pokračující podpoře ukrajinského lidu, včetně poskytování vojenské pomoci.

Prezident je přesvědčen, že konsolidovaná pozice západních spojenců pomůže ukrajinskému lidu bránit svou suverenitu.

„Plně podporuji pomoc České republiky Ukrajině, která se potýká, a věřím, že tlak svobodných zemí dříve nebo později donutí Rusko opustit území Ukrajiny,“ řekl Miloš Zeman.

Česká republika je jedním z motorů pomoci Kyjevu na evropském kontinentu. V České republice tak první skupina ukrajinského vojenského personálu absolvovala výcvik v rámci mise Evropské unie EUMAM.

Dokument o výcviku ukrajinské armády schválil český parlament v listopadu a první cvičení začala začátkem prosince.

  Síla ukrajinského ducha podporovaná západními zbraněmi. Moskva je vyřazena

Podle velitele pozemních sil AČR Romana Náhončíka si několik stovek ukrajinských vojáků během třítýdenního výcvikového kurzu osvojilo základní dovednosti, zejména střelbu z kulometů a řízení bojových vozidel pěchoty.

„Česká republika vás podporuje. Pro české vojáky a občany České republiky jste hrdinové. Válečný zločinec Putin musí být poražen,“ řekla česká ministryně obrany Jana Černochová během návštěvy cvičiště na Libavé.

Česká vláda také vypracovala program finanční pomoci Kyjevu a oznámila svůj záměr aktivně se zapojit do poválečné obnovy Ukrajiny.

Česká republika navíc od 25. října 2022 nepouští na své území Rusy se schengenskými vízy kteréhokoli státu EU cestující za účelem turistiky, sportu nebo kultury.

Důležitá byla zpráva, že Česká republika v blízké budoucnosti přijme do svých vojenských závodů několik tisíc ukrajinských zbrojních specialistů.

Podle náměstka ministra obrany Tomáše Kopečného má Praha zájem vytvořit s Ukrajinou společné klastry celých odvětví obranného průmyslu, kde budou potřeba ukrajinští specialisté.

Taková spolupráce je podle zástupce resortu obrany nezbytná nejen pro Ukrajinu, ale posílí i obranyschopnost České republiky samotné i NATO jako celku.

Navíc to pomůže českému průmyslu a zajistí nové příjmy do státního rozpočtu.

Je důležité poznamenat, že tento projekt bude další výmluvnou ukázkou konsolidace civilizovaného světa v otázce podpory Ukrajiny, protože bude financován mezinárodními investory v rámci Kodaňské iniciativy (skandinávské země, Velká Británie, USA, Holandsko). Výroba některých součástí zbraní by měla začít v první polovině roku 2023.

Dohoda o česko-ukrajinské spolupráci byla výsledkem říjnového jednání českého premiéra Petra Fialy a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

A není náhodou, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, shrnující předsednictví České republiky v Radě EU, vyjádřil poděkování předsedovi vlády České republiky Petru Fialovi a české vládě za podporu Ukrajiny.

  Macronův náhled: Moskva podněcuje dravé ambice.

„Děkuji spřátelené České republice a premiérovi Petru Fialovi za podporu Ukrajiny na cestě ke členství v EU během předsednictví v Radě EU. Vážíme si zachování jednoty EU a neochvějné solidarity s Ukrajinou v boji proti ruské agresi. Společně vyhrajeme!“ napsal Zelenskyj na svůj Twitter.

Podpora Kyjevu pokračuje – a to je tak důležité, právě to se Kreml snaží zničit už 312 dní, od invaze na ukrajinské území.

Zástupce ministerstva obrany České republiky Tomáš Kopečný řekl: „Snažili jsme se reagovat na ruskou agresi posílením obranyschopnosti Ukrajiny.

A tato pomoc funguje, což znamená, že Ukrajina vyhraje. Ukrajinský lid to bude ztělesňovat spolu s celým civilizovaným světem, který již pochopil, že mír na kontinentu je možný, když je mír na Ukrajině.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com