Na zámku v Lánech se na novoročním obědě potkají Zeman s Fialou

V lánském zámku se dnes uskuteční tradiční novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy (ODS). Stejně jako před rokem je doprovodí manželky Ivana a Jana.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Jde o společenské setkání, během kterého ale často politici mluví i o politických tématech. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka bude „jistě příležitost k diskusi nad aktuálními tématy“ i během dnešního oběda. Prezident s premiérem by tak mohli mluvit například o jmenování nového ministra životního prostředí. Na něj minulý týden Fiala Zemanovi navrhl Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Novoročního oběda se tradičně účastní i manželky, výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) už se svými ženami nežili. V roce 2021 přítomnost Ivany Zemanové a Moniky Babišové zhatila koronavirová pandemie.

Loni na začátku ledna prezidentský pár nechal pro své hosty připravit k obědu svíčkovou, o rok dříve lánští kuchaři pro tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) nachystali pražskou šunku od kosti a lánského bažanta s nudlemi.

  Podíl případů covidu-19 na počtu testů je nejvyšší od března

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com