Pavel: Česko podporuje reformy OSN, lze to dělat pouze zevnitř organizace

Česká republika dlouhodobě podporuje reformy Organizace spojených národů (OSN) včetně Rady bezpečnosti, což ale může dělat pouze zevnitř organizace. Na sociální síti X to dnes uvedl prezident Petr Pavel. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu vyzvala k vystoupení ČR z OSN, a to kvůli podobě rezoluce vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

V souvislosti s hlasováním OSN Černochová na sociální síti X uvedla, že se za ni stydí a Česko nemá v organizaci, „která fandí teroristům“, co dělat.

Valné shromáždění OSN schválilo v pátek jordánský návrh rezoluce, neuspěl naopak návrh Kanady, v němž mělo být i jednoznačné odsouzení útoku Hamásu na Izrael, při němž členové Hamásu 7. října pozabíjeli 1400 lidí, většinou civilistů. Následné izraelské útoky na Pásmo Gazy si vyžádaly přes 8000 životů, uvedly v noci na dnešek zdravotnické úřady v Gaze. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes uvedl, že rozhořčení ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nad rezolucí chápe, z jeho vyjádření pro ČTK ale zároveň vyplynulo, že Česká republika v OSN zůstane a bude tam dál prosazovat své postoje. „Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně například s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme,“ uvedl Fiala. Také další koaliční i opoziční politici míní, že Česko by mělo přes své výhrady k fungování OSN jejím členem zůstat.

Prezident Pavel dnes uvedl že před několika týdny na jednáních v sídle OSN v New Yorku zdůrazňoval, že ČR dlouhodobě podporuje reformy OSN včetně Rady bezpečnosti. To lze ale podle něj dělat jen zevnitř. „O tématech jako udržitelný rozvoj, změna klimatu, ochrana lidských práv a dalších je třeba diskutovat právě na této globální platformě, aby nalezená řešení byla platná pro všechny,“ dodal Pavel.

  Brusel vyšetřuje státní podporu digitálního TV vysílání v Česku

Lipavský nepočítá, že by se vláda zabývala odchodem Česka z OSN

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes v České televizi (ČT) řekl, že nepočítá s tím, že by se vláda zabývala odchodem Česka z OSN. Podle výkonného ředitele Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Víta Dostála by bylo vystoupení z OSN „úplná hloupost“. Řekl to ČTK.

Podle Dostála sice není OSN dokonalou organizací, ale jedinou univerzální, která sdružuje všechny země světa a její součástí je řada agentur a orgánů, které usnadňují porozumění mezi lidmi na planetě. „Bez OSN by byl svět mnohem horším místem. Česko může pracovat na zlepšení OSN na její půdě a kandidatura do Rady bezpečnosti je jedna z cest. Česko je také dlouhodobě aktivní v Radě pro lidská práva. Abychom vymýšleli něco nového jako Česko, na to nemáme sílu a schopnosti,“ řekl ČTK výkonný ředitel Asociace pro mezinárodní otázky.

V souvislosti s hlasováním OSN Černochová na sociální síti X uvedla, že se za ni stydí a Česko nemá v organizaci, „která fandí teroristům“, co dělat.

Ministr zahraničí Lipavský nepočítá s tím, že by se vláda zabývala vystoupením Česka z OSN. Myšlenku je potřeba odmítnout, řekl dnes v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. „Je tam celá řada důvodů, ale nejhlavnějším je, že na troskách druhé světové války vznikla Charta OSN, která má v sobě zakotveny některé naprosto klíčové principy, které i pro Česko při jeho velikosti a pozici v mezinárodním společenství (představují) určitý stabilní a předpokládatelný rámec,“ poznamenal.

Novinářům po debatě v ČT Lipavský řekl, že OSN vznikla po druhé světové válce právě proto, aby se další války neopakovaly. „Pro Česko je Charta OSN významným dokumentem, který vytváří prostředí, ve kterém se dá předvídatelně pro stát naší velikosti fungovat,“ uvedl. Neočekává, že by výroky ministryně obrany ovlivnily kandidaturu ČR na nestálé členství v Radě bezpečnosti OSN v letech 2032 a 2033.

  Cenu prezidenta festivalu Karlovy Vary letos dostane herec Ivan Trojan

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) považuje výzvu Černochové za výsledek frustrace z rezoluce k Izraeli. O pozici vlády podle něj nejde, řekl dnes v televizi CNN Prima News. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) osobní rozhořčení a frustraci ministryně chápe, odchod z OSN ale podle něj není řešením. „Takový krok by neprospěl ani ČR, ani OSN a ve výsledku ani samotnému Izraeli,“ poznamenal na sociální síti X.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na téže síti myšlenku vystoupení z OSN jednoznačně odmítl. „Charta OSN a mezinárodní řád z ní odvozený je doslova štítem české státní nezávislosti a suverenity,“ uvedl. Pro středně velké země, jako je Česko, podle Bartoše není výhodné živořit ve světě, kde neplatí žádná pravidla a silnější hoduje na úkor slabšího. „Historie 20. století nám jasně ukázala, jak tragické důsledky měla pro český národ absence mezinárodního řádu,“ dodal.

Poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pořadu Partie uvedl, že OSN neplní svou roli, rezoluce je podle něj špatná a pro frustraci Černochové má pochopení. Vystupovat z OSN ale nechce, stejně jako předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová, která ovšem byla z názoru Černochové „zhrozená“. Zdůraznila, že hnutí ANO podporuje Izrael. „Československo bylo jedna ze zakládajících zemí a ani Izrael nevolá po vystoupení z OSN. Bojujme proti této rezoluci, ale nevystupujme z OSN,“ řekla Schillerová v televizi Nova v pořadu Za pět minut dvanáct. Podobný názor má i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Myslím, že máme spíše vystupovat proti takovýmto rezolucím. Často jsou přijímány věci, které nejsou v souladu s českou politikou,“ uvedla na Nově.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com