Po protiizraelském protestu na letišti v Machačkale zadržela policie 60 lidí

Po nedělním protiizraelském protestu, který zastavil provoz na letišti v Machačkale na jihu Ruska, zadržela policie 60 lidí. Devět policistů utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici. Informuje o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na ruskou agenturu RIA Novosti.

Na videozáznamech z letiště je vidět, jak protestující mávají palestinskými vlajkami, rozbíjejí skleněné dveře, pobíhají po letišti a křičí „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je velký), popsala agentura Reuters. Úřadům se postupně situaci, která nastala v době války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, podařilo dostat pod kontrolu.

Nikomu z pasažérů letadla se nic nestalo. Při incidentu podle dosavadních zpráv utrpělo zranění celkem 20 lidí. Ruské úřady uvedly, že znají identitu 150 nejaktivnějších demonstrantů. Podle informací kanálu Baza na letiště vtrhlo více než 1500 lidí. Incident úřady vyšetřují jako hromadné nepokoje, za které hrozí v Rusku vězení od osmi do patnácti let, napsal server Meduza. Zda však úřady z tohoto trestného činu zadržené obviní, podle něj v současné době není jasné.

Místní vláda v Dagestánu vyzvala občany, aby zůstali v klidu a takovýchto protestů se neúčastnili. Letiště v Machačkale zatím zůstává zavřené, podle Meduzy by mohlo začít fungovat v úterý. Dřívější zprávy uváděly, že zůstane uzavřené do 6. listopadu.

Protižidovské nálady v částech Ruska nabývají na síle. V sobotu obklíčil dav rozzlobených lidí hotel ve městě Chasavjurt v Dagestánu kvůli fámě, že se v něm ubytovali uprchlíci z Izraele. Podle místních zpráv vniklo do hotelu několik desítek mužů, kteří údajně kontrolovali pasy hotelových hostů. Policie hotel uzavřela.

Dagestánská vláda dříve uvedla, že posiluje bezpečnostní opatření v celé republice, kde žijí asi tři miliony obyvatel. Nepokoje v tomto regionu jsou nepříjemností pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který vede válku proti Ukrajině a chce udržet stabilitu doma před prezidentskými volbami v příštím roce, podotkla agentura Reuters.

  Střelec v Kanadě zavraždil nejméně šestnáct lidí. Vydával se za policistu

Šéf Dagestánu Sergej Melikov prohlásil, že incident je hrubým porušením zákona a podle Meduzy připsal zodpovědnost za organizaci nepokojů na letišti v Machačkale „nepřátelům“, kteří se podle něj snaží „destabilizovat situaci“ v Dagestánu. Mluvil v této souvislosti o „zrádcích a banderovcích“ z Ukrajiny.

Ukrajina na Melikovovo tvrzení nereagovala. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že nedělní události v Machačkale jsou „součástí kultury nenávisti vůči jiným národům“, která nyní v Rusku převládá. Šíří ji podle něj státní televize nebo úřady. „Ruský antisemitismus a nenávist vůči jiným národům jsou systémové a hluboce zakořeněné,“ uvedl Zelenskyj a připomněl loňské výroky ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova. Ten pobouřil Izrael vyjádřením v souvislosti s židovským původem Zelenského. Prohlásil, že to nepopírá údajné nacistické prvky v jeho zemi a že i vůdce nacistického Německa Hitler „měl židovskou krev“ a „největší antisemité bývají Židé“. Podle Izraele se Putin později za Lavrovova slova v telefonátu s tehdejším premiérem Naftalim Bennettem omluvil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com