V Rusku panuje nervozita kvůli chystané ukrajinské protiofenzivě

Že k protiofenzivě ukrajinské armády dojde, se považuje na Západě i v Rusku za hotovou věc. Nikdo ale spolehlivě neví, kdy a na jakém místě to bude. Na ruské straně již panuje znepokojení a hovoří se i o tom, jestli dojde k pokusu o znovuzískání Krymu.

Ruský internetový deník Vzglad, který plně podporuje ruské tažení, sbírá všechny signály na Západě i na Ukrajině a pokouší se odhadnout, co se bude dít.

Ukrajinské ozbrojené síly se připravují na ofenzivu v příštích týdnech, prohlásil americký ministr zahraničí Anthony Blinken v rozhovoru s německými novináři. Ukrajina se podle něj rozhodne o ofenzivě sama, zatímco její partneři ji podporují organizací protiofenzivy a posilováním schopností ukrajinských ozbrojených sil, všímá si deník.

Zelenského úřad opakovaně oznámil plány na ofenzivu, které se připravovaly od loňského podzimu, ale hlavní dění se nyní odehrává v „Doněcké lidové republice“ kolem Bachmutu, který postupně přechází pod kontrolu ruské armády. Ministr obrany Oleksij Reznikov oznámil ofenzivu na duben a květen. Andriy Sybiha, zástupce vedoucího Zelenského kanceláře, v rozhovoru pro Financial Times uvedl, že Ukrajina nevylučuje vojenskou cestu k obsazení Krymu. Pokud se ukrajinským silám podaří dosáhnout administrativní hranice s Krymem, jsou připraveny otevřít diplomatickou cestu k jednání o této otázce. Později však toto prohlášení zmírnil.

Poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak nedávno prohlásil, že Ukrajina může zabrat Krym do pěti až sedmi měsíců. Poté by se snažila zničit Krymský most a vymýtit všechno ruské, co tam je. Jeho názor je, že válka bude pokračovat, dokud nebude osvobozeno celé území Ukrajiny.

„Zvláštní pozornost si zaslouží prohlášení ukrajinské strany o Krymu. Jejich povaha je zdůrazňována jako výhružná a slibující ani ne tak problémy pro ruské ozbrojené síly, jako spíše represe vůči krymskému obyvatelstvu. Zároveň rétorické techniky, které Zelenského úřad používá ve vztahu k obyvatelům Krymu, připomínají spíše informační a psychologický útok a snahu zasít na poloostrově paniku,“ píše autor článku Rafael Fachrutdinov.

  Slovensko prochází vládní krizí kvůli nákupu ruské vakcíny. Za ľudí hrozí odchodem z koalice

Pochybuje se také o tom, jestli „úniky informací“ o ofenzivě, které se objevily v posledních dnech v médiích, byly skutečné. „Když média najednou zveřejňují mapy se silami a rozmístěním stran, je to směšné. Ukrajinské ozbrojené síly jsou zcela pod kontrolou amerického velení – jak technicky, tak operačně. Dovedete si představit, jaký skandál by skutečné úniky informací vyvolaly?“ říká vojenský expert Alexej Leonkov. Podle Leonkova je to jen odvádění pozornosti.

„Ruské ministerstvo obrany má pravdu, když na zprávy o protiútoku téměř nijak nereaguje. Na druhou stranu můžeme přesouvat naše jednotky podél linie dotyku, zdánlivě reagovat na budoucí nepřátelský útok a také klamat Pentagon, aby zjistil, jaké kroky nepřítel podnikne. I zde však vše závisí na operační situaci. Koneckonců každá vojenská konfrontace je uměním klamat,“ připomněl Leonkov.

Ruský vojenský expert tvrdí, že „Západ také chápe, že ukrajinská armáda není připravena na plnohodnotnou ofenzivu“. Proto údajně Blinken a další představitelé USA dělají různé narážky, aby Rusko přiměli k unáhleným vojenským krokům.

Politolog–amerikanista Dmitrij Drobnickij zase soudí, že se administrativa prezidenta Joea Bidena snaží předstírat, že Ukrajina je úspěšným zahraničněpolitickým projektem, a „proto Washington při každé vhodné a nevhodné příležitosti mluví o tom, že se připravuje protiútok“. Američané prý musí evropským spojencům nějak vysvětlit, proč tolik utrácejí za tento projekt.

„Přitom hlavní riziko pro Demokratickou stranu a Bílý dům spočívá v tom, že se na bojišti nic nestane. Pokud nedojde alespoň k pokusu o protiofenzivu, otázka ‚kam jste dali peníze?‘ ze strany republikánů zazní velmi, velmi hlasitě,“ soudí ruský politolog.

Na druhé straně konfliktu se ruské obavy a jejich zastírání komentují ironicky. Ruský novinář v exilu Alexandr Něvzorov na Telegramu napsal: „Domácí inovace a technické vymoženosti umožnily plně se připravit na protiofenzívu ukrajinské armády. Toto prohlášení ministerstva obrany plně potvrzuje i tato fotografie.“

  Maďarský parlament ratifikoval přistoupení Finska k NATO

Na fotografii–koláži je Vladimir Putin, který se křečovitě drží stolu a za ním na zemi je kufr, do kterého je vyvedena hadice z Putinovy sedací části.

Protiofenziva nebude rozhodně jednoduchou záležitostí, shodují se i experti na Západě.

Ukrajina přišla během roku o tisíce svých nejzkušenějších bojovníků a nová ukrajinská kampaň prověří schopnost ukrajinské armády přezbrojit a obnovit jednotky a zároveň si zachovat motivaci a manévrovací schopnosti, které jí poskytly výhodu v předchozích protiútocích.

Čas má zásadní význam. Úspěch Ukrajiny v bojích na jihovýchodních pláních by přesvědčil svět o klesající vojenské síle Ruska a rozptýlil obavy, že válka uvázla na mrtvém bodě. To by povzbudilo ukrajinské spojence, aby pokračovali ve vyzbrojování a financování Ukrajiny.

„Klíčovým bodem v očích washingtonských elit – a washingtonské elity jsou v této věci soudcem a porotou – je, že Ukrajina by měla být vnímána jako země, která v nadcházející ofenzivě získala významné území,“ uvedl Cliff Kupchan, předseda společnosti Eurasia Group, která se zabývá hodnocením politických rizik ve Washingtonu.

Ukrajinští důstojníci budou muset zorganizovat útoky dělostřelectva, pěchoty a obrněných vozidel, které prorazí ruské zákopy, tankové pasti a minová pole. Na jihu již budují ruské jednotky obranné pozice. Moderní západní tanky budou mít pro osvobození těchto pozic zásadní význam. Předpokládá se, že Ukrajina plánuje vrazit klín do území podél jižního pobřeží Černého a Azovského moře v blízkosti Krymu, nebo dosáhnout obratu v bojích ve východním Donbasu, případně obojí.

Pokud budou zbraně a vycvičené jednotky dodány včas, je Ukrajina schopna způsobit ruské armádě ztráty, které by mohly mít dalekosáhlé geopolitické důsledky, uvedla v telefonickém rozhovoru ředitelka McCainova institutu Evelyn Farkasová.

Podle vojenských analytiků je pravděpodobné, že Ukrajina zahájí intenzivní dělostřeleckou palbu podél úzkého úseku frontové linie, po níž budou následovat odminovací týmy a tankové útoky během protiútoku.

  Zelenskyj dorazil do USA, čeká ho setkání s Bidenem či republikánem McCarthym

Očekává se, že Ukrajina udeří na jihu, kde se terén pohybuje od širokých otevřených zemědělských polí s řídkými stromy jako krytem až po města a vesnice. Úder asi 50 kilometrů přes step od současné frontové linie k Ruskem okupovanému městu Melitopol by rozdělil Ruskem kontrolované území na dvě zóny, přerušil zásobovací linie a dostal ukrajinské dělostřelectvo do dosahu ruských základen na Krymském poloostrově.

V každém případě nyní nepochybně různé zpravodajské hry probíhají stejně intenzivně jako vojenská příprava.

Zdroj: Forum24.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com