Reuters: USA plánují poskytnout Kyjevu střely ATACMS s kazetovou municí

Americká administrativa je blízko schválení dodávek střel s dlouhým doletem schopných nést kazetovou munici. Uvedla to v pondělí agentura Reuters s odvoláním na čtyři nejmenované americké představitele. Tato nová americká pomoc by podle nich umožnila Kyjevu zasáhnout místa hlouběji na Ruskem okupovaných územích než dosud.

USA už dříve Ukrajině poskytly kazetovou munici ve formě dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů. Ty mají dosah ale jen 29 kilometrů. Nyní USA zvažují, že by Kyjevu poskytly střely ATACMS, které mohou urazit až 306 kilometrů, či jinou verzi raket GMLRS, než kterou už má Ukrajina k dispozici, a sice s úpravou pro kazetovou munici. Druhé jmenované střely mají dosah 72 kilometrů.

Rozhodnutí vyslat tyto systémy nebo jeden z nich na Ukrajinu ale ještě není finální, upozornily zdroje Reuters. O tom, že by příští balíček americké pomoci mohl zahrnovat střely ATACMS, dříve tento měsíc napsal také americký server ABC News, o kazetové munici ale neinformoval. ATACMS mají asi čtyřikrát delší dolet než střely, které zatím USA Ukrajině poskytly.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu.

Dřívější poskytnutí kazetové munice Washingtonem Ukrajině proto vyvolalo odmítavé reakce některých evropských a dalších představitelů, kritizovala ho také mezinárodní organizace Human Rights Watch. Nesouhlas s dodávkou vyjádřila například německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, španělská ministryně obrany Margarita Roblesová, proti dodávkám vystoupil i generální tajemník OSN António Guterres.

ČTK

  Rusko je teroristický stát, který zabíjí civilisty a ničí civilní a obytnou infrastrukturu na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com