Švédsko pošle Ukrajině zatím největší balík vojenské pomoci

Švédsko poskytne Ukrajině další vojenskou podporu ve výši tří miliard švédských korun (6,7 miliardy Kč). Je to největší balík obranné pomoci od únorové ruské invaze na Ukrajinu, uvedl dnes podle agentury Reuters švédský premiér Ulf Kristersson. Podle něj pomoc zahrnuje i systém protivzdušné obrany.

Předchozí pomoc Švédska Ukrajině obsahovala kromě jiného protitankové zbraně, ochranné prostředky pro vojáky, jako jsou helmy a neprůstřelné vesty, či vybavení pro odminování.

Švédský ministr obrany Paal Jonson dnes uvedl, že součástí nové zásilky je systém protivzdušné obrany a munice ze zásob švédských ozbrojených sil. Je to výzbroj, kterou Ukrajina v posledních týdnech velmi potřebuje na obranu proti ruským raketovým útokům, dodal. V balíčku pomoci je i zimní vybavení, jako jsou stany či oblečení.

Švédsko rovněž dodá Kyjevu humanitární pomoc ve výši 720 milionů švédských korun (1,6 miliardy Kč). Část humanitární pomoci půjde do Moldavska, které přijalo ze sousední Ukrajiny velké množství uprchlíků, napsala agentura AFP.

ČTK

  Při protestech v Íránu zemřelo podle nevládní organizace nejméně 76 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com