Minsk tvrdí, že cvičení s Rusy mají „výlučně obranný charakter“

Letecké a taktické cvičení Ruska a Bělorusku, které se uskuteční od 16. ledna do 1. února, má „výlučně obranný charakter“, prohlásil dnes v televizi běloruský generál Pavel Muravejko z bezpečnostní rady státu. Obavy ze cvičení odmítl jako „hysterii, která má upoutat pozornost k neexistujícímu problému“.

Bělorusko, které je nejbližším spojencem Moskvy, sice nevyslalo své vojáky do války proti Ukrajině, ale poskytlo Rusku k útoku proti sousední zemi své území a letiště. Ukrajina musí chránit svou severní hranici v obavě, že by se mohl zopakovat ruský útok z Běloruska na Kyjev ze začátku invaze.

„Cvičení má výlučně obranný charakter. Na programu bude mít vedení vzdušného průzkumu, odražení útoků vzdušných zbraní, leteckou ochranu důležitých objektů a komunikací,“ řekl. Cvičení má posloužit ke zlepšení připravenosti běloruského a ruského letectva k plnění bojových úkolů. Letecké jednotky obou spojeneckých zemí mají podle generála fungovat „bok po boku, křídlo vedle křídla“.

Do cvičení se mají zapojit všechny letecké základny a vojenské prostory v Bělorusku.

Generál Muravejko rovněž informoval, že tři ze čtyř každoročních cvičení postsovětského vojenského paktu Organizace smlouvy o kolektivní obraně (ODKB) se letos uskuteční v Bělorusku, a to v září. Má jít o cvičení sil rychlé reakce, cvičení průzkumných jednotek a cvičení týlových jednotek.

Loni v říjnu se vůdcové obou zemí Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin dohodli na vytvoření společného regionálního uskupení vojsk. Minulý měsíc Putin navštívil Minsk. Opozice a nezávislá média spekulovala, zda Putin přiměje Lukašenka k přímému zapojení Běloruska do války proti Ukrajině. Kreml podobné úvahy odmítl.

ČTK

  Ruské úřady viní ženu zadrženou kvůli atentátu na ruského blogera z terorismu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com