Počet obětí ruské rakety v Dnipru dále stoupl, desítky lidí se pohřešují

Patrně na šest desítek mrtvých se může vyšplhat bilance sobotního ruského útoku na obytný dům ve výchoukrajinském městě Dnipro. Úřady zatím potvrdily tři desítky mrtvých, ale další desítky lidí se podle prezidenta Volodymyra Zelenského pohřešují.

„Doslova před 20 minutami záchranáři vyprostili z trosek tělo dalšího mrtvého. Nepřátelský útok si tak vyžádal již 30 životů,“ řekla podle serveru RBK-Ukrajině dnes večer v televizi poradkyně šéfa oblastní správy Natalija Babčenková . Dodala, že pátrání v troskách zničené části domu pokračuje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve oznámil, že po zásahu ruské rakety je 43 lidí nezvěstných. „Zraněno bylo 73 lidí, z toho 13 dětí. Pátrá se po 43 lidech,“ uvedl Zelenskyj na sociální sít a vyjádřil soustrast pozůstalým.

Šance najít další přeživší jsou minimální, připustil starosta města Borys Filatov, podle kterého raketa měla zřejmě zasáhnout tepelnou elektrárnu za řekou, ale místo toho dopadla na obytný dům.

Ukrajinská prokuratura podle agentury Unian pokládá „masivní zabíjení civilistů“ v Dnipru nejen za válečný zločin, ale za „zločin proti lidskosti“, ze kterého je podezřelé „celé ruské vojenské velení“.

Před polednem se záchranářům podařilo v troskách najít mladou ženu, kterou v noci slyšeli křičet. „Sedmadvacetiletá dívka byla pod troskami asi 20 hodin, v důsledku toho utrpěla silné podchlazení. Její tělesná teplota při příjmu do nemocnice byla 31 stupňů. Je na jednotce intenzivní péče a lékaři bojují o její život,“ řekl ošetřující lékař portálu Suspilne.

Ruská střela zasáhla devítipodlažní dům se 16 vchody, ve kterém žilo na 1700 lidí. Útok zcela zničil 72 bytů a dalších 230 poškodil. Mezi oběťmi ve městě, které leží 400 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva, je podle úřadů i 15letá dívka.

  Slovensko pozastavuje vakcinaci látkou od firmy AstraZeneca. Reaguje na úmrtí očkované pacientky

„Nemám slov, nemám emoce, nic necítím, kromě velké prázdnoty v nitru,“ vylíčila na sociální síti jedna z přeživších obyvatelek domu, Anastasija Švecová. „Nevím, kde jsou rodiče. Říkají, že je viděli živé, ale jsem přesvědčena, že byli v kuchyně, která už není. Nechtěla jsem, aby mě zachraňovali, chtěla jsem, aby našli rodiče,“ dodala mladá žena, dosud truchlící po partnerovi, který v září přišel o život na frontě.

Ze zásahu rakety vyvázla „skoro celá“, jen s poraněním hlavy a s odřenýma nohama, protože ji na posteli „přikryly“ dveře vyražené výbuchem, zatímco v pokoji se ocitla část kuchyně. Zbytek kuchyně, koupelna, chodba a spíž zmizely, zbyla jen díra., kterou je vidět až do sousedního vchodu.

Moskva se k zásahu obytného domu oficiálně nevyjádřila. Podle ruského ministerstva obrany byly při sobotní vlně útoků na Ukrajinu zasaženy všechny plánované cíle.

Ruská média přistupují k ostřelování Ukrajiny rozdílným způsobem. Státní tisková agentura TASS píše o „výbuchu v Dnipru“ bez zmínky o civilních obětech, agentura Interfax se o Dnipru vůbec nezmiňuje, naopak deník Kommersant na svém webu uvádí, že záchranáři z trosek domu, poničeného výbuchem rakety, vyprostili 23 mrtvých.

Krátce loňském únorovém zahájení invaze na Ukrajinu byly v Rusku přijaty nové zákony hrozící tvrdým postihem až 15 let vězení za podávání zpráv odlišných od oficiální verze Moskvy.

Dům v Dnipru zasáhla raketa Ch-22, vybavená bezmála tunovou bojovou hlavicí a odpálená z ruského bombardéru Tu-22M3, uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Tato raketa byla původně vyvinuta v Sovětském svazu a určena k ničení amerických letadlových lodí.

Ukrajinská armáda podle listu Ukrajinska pravda informovala, že nedisponuje takovými zbraněmi, které by rakety Ch-22 dokázaly sestřelit. „(Rusko) od začátku své vojenské agrese na území Ukrajiny vyslalo přes 210 takových raket. Ani jednu protivzdušná obrana nesestřelila,“ sdělil velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

  Rusko útočilo na Dněpropetrovskou oblast, zemřelo dítě

Ukrajina v sobotu čelila další velké vlně ruských útoků. Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu loni 24. února a od začátku října systematicky útočí na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com