Šéf americké diplomacie Blinken nečekaně dorazil do Kyjeva

eurozpravy.cz

Šéf americké diplomacie Antony Blinken dnes dorazil do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu, informují agentura AFP a AP. Diplomat nedlouho předtím na setkání s ukrajinskými představiteli oznámil novou pomoc Washingtonu pro Ukrajinu a další evropské země, kterým by někdy v budoucnu mohla hrozit ruská agrese, ve výši dvou miliard dolarů (asi 49 miliard korun). Podle agentury AFP bude právě tato pomoc předmětem Blinkenových jednání v Kyjevě.

Blinken se na svoji druhou návštěvu do Kyjeva od doby, kdy se Ukrajina brání ruské invazi, vydal potají. Na své cestě do ukrajinské metropole trval, protože současnou chvíli považuje za důležitý moment pro Ukrajinu, sdělil AFP nejmenovaný americký představitel. Ukrajina v posledních dnech zrychlila protiofenzivu, kterou podniká na jihu země, a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také ve středu oznámil, že ukrajinské síly obnovily kontrolu nad některými územími v Charkovské oblasti na severovýchodě.

Washington hodlá poskytnout Ukrajině a 18 dalším zemím dohromady dvě miliardy dolarů ve formě půjček a dotací na nákup amerických zbraní. Mezi těmito zeměmi má podle agentury AP figurovat i Česká republika. Jedna miliarda má přitom připadnout Ukrajině a zbytek má být rozdělen mezi zbývající státy. Americký prezident Joe Biden kromě toho schválil další balík přímé vojenské pomoci Ukrajině o objemu 675 milionů dolarů (16,6 miliardy Kč), kterou budou tvořit houfnice ráže 105 milimetrů, munice pro salvové raketové systémy HIMARS a další zbraně.

ČTK

  Rusové se baví zevrubným zkoumáním fotografií Putinovy kanceláře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com