WP: Izrael a Hamás dosáhly předběžné dohody na pozastavení války

Izrael a Hamás podle listu The Washington Post (WP) dosáhly předběžné dohody na pozastavení války a propuštění desítek rukojmích. Boje mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím mají být přerušeny na nejméně pět dnů, propuštěno má být postupně 50 nebo více rukojmích. Předběžná dohoda, kterou pomohly zprostředkovat Spojené státy a Katar, počítá také s navýšením humanitární pomoci pro Palestince v Pásmu Gazy. Bílý dům však uvedl, že dohoda mezi Izraelem a Hamásem zatím není na světě.

Propouštění rukojmích – žen a dětí – by podle šestistránkové dohody, kterou WP označuje za podrobnou, mohlo začít v příštích několika dnech, pokud se na poslední chvíli neobjeví komplikace. Každých 24 hodin se pak má z Gazy na svobodu vrátit skupinka zadržovaných. Kolik přesně ze zhruba 240 rukojmích palestinských radikálů bude takto propuštěno, není zatím jasné. Dohlížet na propouštění, jakož i na dodržování klidu zbraní mají blíže neupřesněné vzdušné prostředky.

Základy dohody vznikly během několikatýdenních jednání v katarském Dauhá mezi Izraelem, USA a Hamásem, který zastupovali katarští činitelé, napsal WP s odvoláním na diplomaty. Do poslední chvíle ale nebylo jasné, jestli Izrael bude souhlasit s pozastavením své ofenzivy v Gaze, kterou reaguje na krvavý útok Hamásu ze 7. října.

Mluvčí izraelské ambasády ve Washingtonu se k informacím amerického listu v sobotu pozdě večer odmítl vyjádřit. Agentura Reuters s odvoláním na mluvčí Bílého domu dnes v noci uvedla, že dohody zatím nebylo dosaženo, USA však tvrdě pracují na tom, aby se tak stalo.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně naznačil, že se o propuštění alespoň části rukojmích za ústupky jeho země jedná, podrobnosti zatím ale sdělit nechtěl. Hamás a další radikální palestinské skupiny v říjnu do Gazy z Izraele unesly kolem 240 lidí.

  Maďarská vláda podkopává základní hodnoty EU, shodli se europoslanci

Podle WP právě obavy o osud rukojmích, z nichž dvě izraelské síly v posledních dnech našly mrtvé, spolu rychle rostoucím počtem palestinských civilních obětí zvýšily tlak na Netanjahua a jeho vládu. K okamžitému přerušení bojů navíc vyzvalo více než 100 zemí, a to včetně nejdůležitějšího spojence Izraele, kterým jsou Spojené státy.

Rozhodnutí přijmout dohodu je podle jednoho z činitelů obeznámených s vyjednáváním pro Izrael složité. Na jednu stranu čelí Netanjahu tlaku Izraelců, aby zajistil návrat rukojmích domů, na druhou se v zemi ozývají hlasy, aby jejich propuštění nebylo předmětem směnného obchodu.

Říjnový útok Hamásu si v Izraeli vyžádal na 1200 životů, převážně civilistů. Rozsáhlá izraelská odveta v Gaze, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, připravila o život kolem 12,300 lidí, včetně zhruba 5000 dětí. Palestinci v úzkém pobřežním pásu u Středozemního moře čelí velmi složité humanitární situaci, protože je Izrael z velké části odřízl od dodávek elektřiny, potravin, vody i léků. Kolem dvou třetin zdejších obyvatel navíc muselo opustit své domovy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com