Ruská prokuratura zastavila činnost pražského střediska v Rusku

slapoty.cz

Ruská generální prokuratura označila Prague Civil Society Centre (Centrum pro občanskou společnost) sídlící v Praze za „nežádoucí organizaci“ představující „ohrožení základů ústavního zřízení a bezpečnosti“ Ruska. Oznámil to dnes na svém webu list Kommersant. Centrum se stalo třicátou „nežádoucí organizací“ v Rusku. Na jeho vzniku se podílela česká humanitární organizace Člověk v tísni, kterou Rusko zařadilo na seznam nežádoucích loni.

Nevládní organizace Člověk v tísni v únoru 2015 oznámila, že v Praze vzniká Centrum pro občanskou společnost v postsovětských zemích (Prague Civil Society Centre), které bude podporovat občanské iniciativy v zemích Východního partnerství (Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán), v Rusku a v zemích Střední Asie.

Centrum má tři zakladatele: polský Institute of Public Affairs, norskou organizaci Human Rights House Foundation a českou společnost Člověk v tísni, která vyhrála mezinárodní výběrové řízení na jeho vybudování. Finance poskytují dvě soukromé nadace (C.S. Mott Foundation a Oak Foundation) a česká, americká a švédská vláda, uvedl Člověk v tísni na svém webu.

Rusko zařadilo humanitární organizaci Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací loni 7. listopadu. V praxi to pro ni znamená zákaz činnosti na ruském území. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček bezprostředně po zveřejnění této informace označil důvody ruského kroku za absurdní; české ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance a vyjádřilo nad ruským krokem znepokojení.

Autor: ČTK

  Havárie letadla si vyžádala 26 mrtvých. Ukrajina drží smutek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com