Fico v Berlíně řekl, že válka na Ukrajině nemá vojenské řešení

Německo a Slovensko mezi sebou nemají žádná otevřená témata. Při setkání se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem to v Berlíně prohlásil slovenský premiér Robert Fico s tím, že odlišný názor na válku na Ukrajině nezatěžuje německo-slovenské vztahy. Fico rovněž řekl, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské řešení. Scholz o válce řekl, že její konec není v dohledu, ale že ruský prezident Vladimir Putin může boje kdykoli zastavit. Pokud by se ale přestala Ukrajina bránit, zanikla by, dodal kancléř.

Fico na tiskové konferenci se Scholzem poznamenal, že jeho dnešní návštěva Ukrajiny ukázala, že Bratislava a Kyjev mají na konflikt diametrálně odlišný názor. „Říkám absolutně otevřeně, že máme zcela jiný názor. Nevěříme ve vojenské řešení,“ zdůraznil slovenský premiér. Dodal, že se dnes ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala opakovaně ptal na ukrajinské plány. „Odpovědí mi byla jen válka a válka,“ řekl.

„Musíme si přiznat, že jednoduché řešení není v dohledu. Ruský prezident ale může tuto válku kdykoli ukončit. Ale když se přestanou bránit Ukrajinci, bude to konec Ukrajiny,“ řekl kancléř. Ten dnes telefonicky jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, kterému slíbil další německou podporu, dokud to bude nutné.

Fico také řekl, že Slovensko podporuje evropskou budoucnost Ukrajiny, zdůraznil ale, že země musí před vstupem do EU splnit veškerá kritéria. Bratislava podle slovenského premiéra rovněž podpoří pomoc Kyjevu ve výši 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč) z unijního rozpočtu. „Přejeme si, aby Ukrajina byla nezávislou, demokratickou a prosperující zemí,“ řekl Fico.

ČTK

  Protivládní demonstrace v Bratislavě a Košicích, přišly tisíce lidí

1 Comment

  1. Fico je obyčejní zrádce Slovenská soukromé firmy budou dodávat zbraně zlocincum, před volbami sliboval žádné zbraně na jednou otočí a teroristům a fasistum jako Olah Schuz fašista .🐷💩🤣

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com