Hulmák je podle Pavla respektovaným odborníkem na soukromé právo

Kandidát na ústavního soudce, advokát Milan Hulmák je významným a respektovaným odborníkem v oblasti soukromého práva. Má bohaté zkušenosti z různorodé právní praxe, těší se pověsti člověka slušného a náročného k sobě i k ostatním. Prezident Petr Pavel to dnes večer řekl na plénu Senátu, který o nominaci rozhodne.

Souhlasem s Hulmákovým jmenováním by horní parlamentní komora podle Pavla učinila další krok k vystavění vysoce kompetentního, složením různorodého a hodnotově pevného Ústavního soudu. Senát zřejmě nominaci schválí, doporučily mu to výbory pro lidská práva a ústavně-právní.

Pavel připomněl, že Hulmák jako advokát působí přes 20 let, je ale také akademikem. Vyučuje občanské právo na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, jako pedagog začínal na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. „Na Ústavním soudu by tak vhodně doplnil soudce s pedagogickou praxí ze dvou největších právnických fakult – pražské a brněnské, což považuji za žádoucí,“ uvedl prezident.

Devětačtyřicetiletý Hulmák je zároveň rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. „A to bez jakýchkoli dohledatelných výtek, které se u nás vůči některým rozhodcům objevovaly,“ konstatoval Pavel. Významně se také podílel na přípravě nového občanského zákoníku.

„Jsem přesvědčen, že souhlasem k jeho jmenování učiníte další krok k naplnění naší společné odpovědnosti vystavět vysoce kompetentní, složením různorodý a hodnotově pevný Ústavní soud. Instituci, která má rozhodující roli při ochraně demokracie, ústavnosti a lidských práv v naší zemi,“ dodala hlava státu.

Hulmák by mohl v týmu ústavních soudců nahradit Jiřího Zemánka, jehož desetiletý mandát skončil v závěru minulého týdne. Dosud prezident Pavel jmenoval se souhlasem Senátu sedm svých nominantů na soudce Ústavního soudu.

ČTK

  Analytici: Přijetí balíčku bylo pro ozdravení veřejných financí nutné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com