Šéf Naftogazu: Přes Ukrajinu od roku 2025 už nepoteče na Západ žádný ruský plyn

Přes Ukrajinu od roku 2025 už nepoteče na Západ žádný ruský plyn. Rádiu Svobodná Evropa to řekl ředitel největší ukrajinské ropné a plynárenské společnosti Naftogaz Oleksij Černyšov.

Smlouva o tranzitu s ruskou společností Gazprom vyprší na konci roku 2024. Ukrajina by od ní odstoupila i dříve, zejména proto, že Gazprom za tranzit neplatí, jak bylo dohodnuto, tvrdí Černyšov.

I nyní Ukrajina zajišťuje pouze tranzit, protože několik evropských zemí je na ruském plynu stále závislých. „Chceme být spolehlivým partnerem i pro evropské partnery, pro země, které to potřebují,“ řekl šéf Naftogazu.

Ukrajina zvyšuje vlastní těžbu plynu. V nadcházející zimě má proto poprvé šanci pokrýt své potřeby z vlastních zásob, uvedl Černyšov.

Tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu pokračuje navzdory ruské vojenské invazi do sousední země. Příjemci jsou především země bez přístupu k moři, které nemohou přejít na zkapalněný zemní plyn (LNG). Cílem EU je přestat dovážet fosilní energii z Ruska od roku 2027, uvedla agentura DPA.

Česká republika v letošním prvním pololetí nečerpala žádný plyn z Ruska. Česko ruský plyn podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely nahradilo norským plynem a zkapalněným plynem z terminálů v Nizozemsku a Belgii. Veškerý plyn ze zahraničí tak letos proudil do Česka přes Německo.

  Sněmovna dala šanci změnám v podporách uprchlíků z Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com