USA a Berlín postupují vůči Rusku jednotně, řekl Biden

Spojené státy a Německo postupují jednotně ve snaze vypořádat se s ruskou agresí v souvislosti s Ukrajinou, řekl dnes americký prezident Joe Biden, který v Bílém domě jedná s německým kancléřem Olafem Scholzem. O krizi kolem Ukrajiny jednají v Kremlu prezidenti Ruska a Francie Vladimir Putin a Emmanuel Macron.

Hlavním tématem schůzky je napětí kolem situace na ukrajinské hranici s Ruskem, při němž Berlín na rozdíl od Washingtonu odmítá dodávat Ukrajině zbraně.

Podle Bidena ale dvě země „pracují v tandemu“, aby dál snižovaly hrozbu ruské agrese v Evropě, informovala agentura Reuters. „Německo je jedním z nejbližších spojenců Ameriky,“ zdůraznil podle ní prezident USA, když ve svém sídle přivítal německého kancléře. Uvedl také, že se těší na vzájemnou úzkou spolupráci.

Scholz je tento týden na první návštěvě USA od svého prosincového nástupu do čela spolkové země. Podle komuniké Bílého domu by mělo jeho schůzce s Bidenem dominovat téma ruských vojenských manévrů u ukrajinských hranic, které kancléře dostává do složité situace. Berlín v souvislosti s aktuální situací čelí kritice, že je příliš pasivní, mimo jiné proto, že zatím neohlásil odstoupení od plynovodu Nord Stream 2 v případě nového ruského útoku na Ukrajinu. Bidenova administrativa tvrdí, že projekt plynovodu by za takového scénáře „nepostupoval, ať tak či onak“.

Scholz před dnešní schůzkou deklaroval, že Západ bude v případě ruské invaze postupovat jednotně a že Moskva by zaplatila vysokou cenu. Německá vláda zároveň oznámila, že pošle do Litvy až 350 dalších vojáků, kteří doplní stávajících asi 500 v tamním mnohonárodním praporu NATO.

Putin a Macron jednají v Kremlu o krizi kolem Ukrajiny

K jednání o rostoucím napětí v Evropě v souvislosti s krizí kolem Ukrajiny se dnes v Moskvě sešli prezidenti Ruska a Francie Vladimir Putin a Emmanuel Macron. Šéf Kremlu na úvod setkání prohlásil, že Moskva i Paříž jsou situací kolem bezpečnosti znepokojené, jeho host označil dialog za jedinou možnost bezpečnosti a stability v Evropě.

  Ukrajina tvrdí, že na Krymu zničila velitelské středisko ruských vojsk

„Jsem rád, že budu moci všechny otázky podrobně probrat a že můžeme začít hledat kolektivní odpověď užitečnou pro Rusko a celou Evropu. Taková odpověď zabrání válce a vybuduje stabilitu, transparentnost a důvěru pro všechny,“ řekl Macron. „Myslím, že dialog je nyní důležitější než kdy jindy. Jedině on zajistí bezpečnost a stabilitu na evropském kontinentu,“ dodal.

Macron dal po příletu do ruské metropole najevo opatrný optimismus ohledně svého setkání s Putinem, od něhož se ovšem neočekává žádný velký průlom. „Jsem v rozumné míře naladěn optimisticky. Nevěřím však na spontánní zázraky,“ prohlásil podle televize BFM TV po vystoupení z letadla na moskevském letišti Vnukovo.

Francouzský prezident už dříve řekl, že účelem jeho návštěvy v Moskvě je zabránit eskalaci situace kolem Ukrajiny. Kreml k návštěvě Macrona podle agentury TASS uvedl, že Putin bude s hostem diskutovat o bezpečnostní struktuře v Evropě.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov očekává zcela věcnou a dlouhou diskusi. Při jednání podle něj budou „absolutně dominovat“ napětí v Evropě související se situací kolem Ukrajiny, u jejíchž hranic má Moskva aktuálně přes 100.000 vojáků, a otázka bezpečnostních záruk pro Rusko.

Putin si s Macronem při uvítání nepodali ruce a pak usedli na opačných koncích oválného stolu daleko od sebe. Agentura TASS k tomu poznamenala, že jde o bezpečnostní opatření související s pandemií nemoci covid-19. Stejný režim panoval nedávno i při setkání Putina s maďarským premiérem Viktorem Orbánem minulý týden.

Po individuální schůzce mají Putin s Macronem pokračovat v rozhovoru při pracovní večeři. O výsledku jednání pak chtějí informovat novináře na následné tiskové konferenci.

Rusko přesunutím desítek tisíc vojáků k Ukrajině vyvolalo obavy Západu, že připravuje agresi vůči této zemi. Moskva to popírá a naopak tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od USA a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme Ukrajinu za člena a že nebude zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska. NATO i Spojené státy takový požadavek odmítají.

  Biden slíbil Zelenskému další pomoc ve výši v přepočtu 11 miliard korun

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com