Poblíž Reykjavíku vybuchl vulkán, je zastavena letecká doprava

Na Islandu poblíž Reykjavíku vybuchl vulkán. Informoval o tom islandský meteorologický úřad. Mezinárodní letiště Keflavík podle agentury Reuters pozastavilo veškeré příchozí a odchozí lety. Islanďany v posledních týdnech neustále rušily desítky tisíc zemětřesení, z nichž některá dosáhla síly až 5,7 stupně a vědci sopečnou erupci předpovídali.

Výbuch nastal na poloostrově Reykjanes zhruba 30 kilometrů na jihozápad od metropole, uvedl islandský meteorologický úřad. Oblast je ohniskem sopečné a seismické aktivity, v minulých týdnech jí otřáslo až 40.000 výbuchů.

Tamní média ukazují obrázky noční oblohy ozářené jasně červenou barvou. Na místo se vydal vrtulník s vědeckým osazenstvem, aby posoudil rozsah erupce, sdělilo letiště Reuters.

První známky sopečné činnosti zaznamenala meteorologická stanice ve 22:40 SEČ. Erupci pak potvrdily satelitní snímky a webové kamery, uvedla stanice na svém webu. Na twitteru napsala, že seismografy ale zaznamenaly jen velmi malé turbulence.

Islandské mezinárodní letiště Keflavík a malý rybářský přístav Grindavik se nacházejí jen pár kilometrů od místa výbuchu. Oblast ale není obydlená a nečeká se, že by erupce někoho ohrozila, napsala agentura AFP.

Island leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe pomalu vzdalují rychlostí asi dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení. Zdrojem poslední vlny otřesů byla velká masa roztavené horniny známé jako magma, která se pohybovala asi kilometr pod povrchem poloostrova a snažila se prodrat na povrch.
Autor: ČTK

  Izraelští vojáci pročesávají nemocnici v Gaze, armáda vyzývá k evakuaci na jihu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com