V pátek přibylo 9624 případů covidu, o 5300 méně než minulý týden

dabpraha.rozhlas.cz

V pátek přibylo v České republice 9624 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 5300 méně než minulý týden. Poprvé od poloviny února tak nárůst nakažených ve všední den klesl pod deset tisíc. Počet lidí, kteří s nákazou covidem-19 od začátku epidemie zemřeli, vzrostl na 24.530. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, kleslo z 0,93 na 0,87. Pod hranicí 0,9 bylo naposledy 23. ledna. Pokud číslo stoupne nad hodnotu jedna, epidemie zrychluje.

Od loňského března se koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo 1,459.406 lidí. Téměř 1,244.000 z nich se už z nemoci vyléčilo. V zemi je tak nyní podle dat ministerstva zhruba 231.000 nakažených, většina s mírným průběhem nemoci.

Navzdory poklesu případů jsou ale nemocnice stále na hranici svých kapacit. K pátku bylo s covidem hospitalizováno 8632 pacientů, přibližně o 300 méně než ve čtvrtek. V těžkém stavu bylo 1990 z nich, což byl mírný pokles. Dnes ráno bylo na jednotkách intenzivní péče a ARO v českých nemocnicích volných 11 procent lůžek, pro covidové pacienty jich bylo k dispozici 128. Standardních lůžek s kyslíkem bylo volných 24 procent, pro lidi s covidem to znamenalo 836 míst.

Vysoké zůstávají počty obětí. V tomto týdnu s koronavirem dosud zemřelo 878 lidí, ve třech dnech jich bylo alespoň 200. Na pátek zatím připadá 74 obětí. Při dalších aktualizacích ale obvykle tyto údaje rostou. „S ohledem na fakt, že vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně měnit právě z důvodu průběžného doplňování,“ uvedlo ministerstvo.

Index epidemického rizika PES po šesti dnech klesl na 68 bodů a dvanáctý den tak zůstává ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti. Vedle reprodukčního čísla se zlepšily i ostatní tři ukazatele pro výpočet skóre – tedy průměrný počet nakažených na 100.000 obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

  Hubáčková odchází z čela MŽP, lidovci na její místo nominovali Hladíka

Původně se indexem měla řídit opatření proti šíření nákazy, nyní už jeho hodnota není relevantní. Do příštího týdne by ale měla vzniknout upravená podoba protiepidemického systému PES s jasnými kritérii pro uvolňování.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com