Fico: Slovensko se musí připravovat na standardizaci slovensko-ruských vztahů

Slovensko se musí připravovat na období po skončení války na Ukrajině a na standardizaci slovensko-ruských vztahů, uvedl dnes slovenský premiér Robert Fico při jednání s velvyslanci Spojených států a Ruska. Fico kritizuje protiruské sankce a jeho nová vláda zastavila vojenskou pomoc ze státních zásob určenou Ukrajině bránící se ruské vojenské invazi. Podle premiéra dosud nastavená strategie EU a USA ohledně války na Ukrajině zjevně selhává.

„Prioritou zahraniční politiky, kterou míním realizovat, je ochrana a prosazování slovenských národně-státních zájmů, mezi které patří podpora mírových iniciativ a nikoliv války na Ukrajině. Slovensko má povinnost připravovat se na období po skončení války na Ukrajině a na standardizaci slovensko-ruských vztahů,“ uvedl Fico v prohlášení, které ČTK poskytl úřad slovenské vlády.

V uplynulých třech letech, kdy byla Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) v opozici, Slovensko opakovaně vyhostilo ruské diplomaty a ruskému velvyslanectví v zemi také nařídilo výrazněji snížit počet pracovníků.

Řada členských zemí EU a také Spojené státy patří k velkým podporovatelům Ukrajiny, které pomáhají mimlo jiné vojensky. Slovensko k nim patřilo do zářijových parlamentních voleb, ve kterých vyhrál Směr-SD. Sám Fico se pak stal ministerským předsedou už počtvrté. Později kromě jiného řekl, že válka na Ukrajině je zamrzlým konfliktem, který nemá vojenské řešení. Pro případ zavádění dalších sankcí vůči Rusku chce analýzy toho, zda dané opatření nepoškodí Slovensko.

ČTK

  Vlevo dole: Deagrofertizace začala. Vláda naráží na odpor a Babiš se brání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com