Lipavský telefonoval s Blinkenem o důležitosti NATO, bezpečnosti a obraně

info.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem o důležitosti Severoatlantické aliance (NATO), bezpečnosti a obraně. Lipavský o tom informoval na twitteru. Česko a Spojené státy jsou podle něj blízkými přáteli, partnery a spojenci.

„Těším se na prohloubení našich silných bilaterálních vztahů,“ uvedl Lipavský.

Podobně se záhy na twitteru vyjádřil Blinken, jehož příspěvek hovoří o „dobrém telefonátu“. Česko šéf americké diplomacie označil za ceněného spojence. Podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí Blinken mimo jiné Lipavského informoval o amerických snahách „mírově vyřešit konflikt na východní Ukrajině“.

Šéf české diplomacie byl s Blinkenem v kontaktu i na začátku ledna, kdy si americký ministr s protějšky s takzvané bukurešťské devítky (B9) potvrdil shodu na zachování pozic vůči Rusku v souvislosti se situací na ukrajinských hranicích. Do neformálního uskupení států B9 na východě Severoatlantické aliance (NATO) patří kromě České republiky Polsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko a pobaltské státy.

Lipavský dnes nevyrazil na zasedání šéfů diplomacií zemí Evropské unie, které se koná do pátku ve francouzském Brestu, a to kvůli vládním a sněmovním povinnostem. Zastoupil jej náměstek Jiří Kozák.

Jednání Sněmovny k vyslovení důvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) totiž pokračuje dnes od 18:00. Debata začala ve středu ráno a pokračovala celou noc. Trvala zatím 20,5 hodiny, i s polední přestávkou dolní komora jednala 22 hodin. Po schůzi Sněmovny měla ve středu původně zasednout vláda, její jednání ale bylo přesunuto na pátečních 14:15.

Autor: ČTK
  Slovensko obviňuje Rusko z prodeje „špatné“ vakcíny Sputnik V

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com