Ekonomičtí ministři budou řešit dopady energetické a uprchlické krize

Ekonomičtí ministři se budou dnes večer zabývat energetickou krizi, strategií energetické nezavislosti Česka, dopady uprchlické krize na rozpočet, zapojením Ukrajinců na trh práce nebo strategií konsolidace veřejných financi pro roky 2023 až 2025. Vyplývá to z informací ČTK.

Dalším tématem jednání by měla být možnost osvobození dotací zemědělcům od daně z příjmů nebo navýšení objemu peněz na spolufinancování fondů z EU. Například ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na konci března uvedl, že na poradě ekonomických ministrů bude prosazovat zvýšení podpory domácích zemědělců o 540 milionů korun. Je to dvojnásobek podpory 11 milionů eur, kterou Česko získá z krizových rezerv EU na pomoc zemědělcům, kteří se kvůli ruské invazi na Ukrajinu potýkají s rostoucími náklady a cenami zemědělských produktů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) 20. března uvedl, že ministerstvo financí připraví novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, ale ne dříve než v červenci. V této souvislosti uvedl, že vzhledem k dopadům války na Ukrajině neví, zda se podaří udržet letošní deficit rozpočtu pod 300 miliardami Kč.

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) v březnu ve Sněmovně prosadila svůj první státní rozpočet. Počítá se schodkem 280 miliard korun. Je to o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO). Premiér Fiala počátkem března rovněž nevyloučil, že rozpočet bude muset přepracovat v souvislosti s dopady ruské invaze na Ukrajinu.

V případě konsolidace veřejných financí má vláda v plánu snížit schodek veřejných financí na tři procenta. Loni byl deficit 5,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

V souvislosti s potřebou energetické nezávislosti na Rusku uvedl v neděli ministr dopravy Martin Kupka (ODS), že jasnou odpovědí na snížení energetické závislosti na Rusku je zahájení tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Pokud půjde vše podle plánu, zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036.

  Když ne předseda, tak místopředseda. Babiš ví, kam s Havlíčkem

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli řekl, že ministerstvo vnitra dosud stálo zvládání migrace z Ukrajiny deset miliard korun. Rakušan odhadnul, že ministerstvo vnitra za řešení migrační otázky zaplatí asi 20 až 30 miliard korun. Strategii dalšího zvládání migrace ve středu probere vláda.

Vnitro podle Rakušana pracuje se třemi možnými scénáři. První předpokládá, že v České republice bude asi 300.000 uprchlíků, podle druhého 500.000 až 600.000 a vnitro zvažuje také scénář dalšího zhoršování krize v případě dlouhotrvající války. Za nejrealističtější variantu Rakušan označil i po konzultacích se sociology druhou možnost.

Premiér Fiala po prvním tripartitním jednání své vlády s odboráři a zaměstnavateli v polovině ledna uvedl, že jeho kabinet obnoví porady ekonomických ministrů, kteří by pravidelně jednali i se zástupci firem a zaměstnanců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com