Zeman se zúčastní jednání východních zemí NATO k Ukrajině

novinky.cz

Ve Varšavě se v pátek uskuteční prezidentský summit zemí tzv. skupiny B9, což jsou členské země Severoatlantické aliance (NATO) ze střední a východní Evropy. Tématem jednání bude situace na Ukrajině. Prezident Miloš Zeman se jednání zúčastní formou videokonference.

O Zemanově „videopřipojení” do jednání informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Vedle hostitelského Polska a České republiky se summitu zúčastní představitelé Slovenska, Maďarska Litvy, Lotyšska, Estonska, Bulharska a Rumunska.

Ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák ČTK řekl, že schůzka se uskuteční z iniciativy polského prezidenta Andrzeje Dudy a je reakcí na poslední vývoj na Ukrajině.

„Smyslem je demonstrovat jednotu členských zemí NATO na východním a jižním křídle,” poznamenal. Výsledkem by mělo pravděpodobně být společné prohlášení prezidentů.

Prezident Zeman se k uznání separatistických republik na východě Ukrajiny ze strany Ruska a vyslání ruské armády do oblasti vyjádřil jen velmi stručně. Konstatoval jen, že krok Moskvy „zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení”. Dříve tvrdil, že Rusové nejsou blázni, aby útočili na Ukrajinu, což by jim nepřineslo žádný zisk. Zpravodajské informace o chystané invazi označil za „blamáž” amerických tajných služeb.

Polský prezident Duda a jeho litevský protějšek Gitanas Nauséda se ve středu v Kyjevě setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a vyjádří podporu Ukrajině.

Zdroj: https://www.novinky.cz

  Údaje MPSV: O tři čtvrtiny příjemců příspěvku na péči se starali blízcí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com