Nejvyšší soud zkritizoval Babiše za výrok, že demonstranti jsou zaplaceni

seznamzpravy.cz

Krajský soud bude muset znovu rozhodovat, zda se bývalý premiér Andrej Babiš má omluvit ženě, na niž zaútočil, protože demonstrolovala proti jeho vládě.

Jana Filipová, která se v červenci 2018 zúčastnila u Poslanecké sněmovny demonstrace proti vládě Andreje Babiše, má stále ještě šanci vysoudit od bývalého premiéra satisfakci.

Domáhá se jí už několik let kvůli tomu, že právě Andrej Babiš na adresu účastníků demonstrace uváděl, že jsou za protesty zaplaceni. U krajského soudu sice Jana Filipová s žalobou o omluvu neuspěla, nyní však Nejvyšší soud na rozdíl od nižší soudní instance rozhodl, že Andrej Babiš do osobnostních práv paní Filipové zasáhl.

Soudce Nejvyššího soudu Petr Vojtek ve verdiktu uvedl, že odvolací soud v rozhodování chyboval.

Už dříve se totiž ukázalo, že Andrej Babiš měl informace o placení demonstrantů jen z doslechu. Sám uvedl, že vycházel jenom z výroku poslance ANO Pavla Růžičky, který prohlásil, že když po jedné demonstraci odcházel ze Sněmovny, zaslechl skupinu lidí, kteří byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Nejvyšší soud nyní řekl, že si Andrej Babiš dále tyto výroky nijak neověřoval. „Nesplnil tak svoji povinnost dostatečným způsobem si převzaté tvrzení ověřit. To platí tím spíše, že žalovaný předmětné výroky pronášel v době, kdy zastával funkci předsedy vlády, tedy jako osoba, u níž lze předpokládat vyšší stupeň informovanosti a znalost,“ uvedl soudce Vojtek.

„Nemá-li ústavní činitel svá tvrzení faktů důkladně prověřena co do pravdivosti, není oprávněn je zveřejnit,“ doplnil Vojtek.

A tak – podle soudce – když Andrej Babiš mluvil o veřejně „zaplacených demonstrantech“, do práv Jany Filipové zasáhl. Kdyby Andrej Babiš nebo jakýkoliv jiný politik pronášel neověřené výroky a nenesl za to následky, mohl by své oponenty diskreditovat.

  Švejdar se omluvil za slova mluvčí o nepovoleném shromáždění

Babišův advokát Jiří Urbánek dříve uvedl, že si Babiš nedokáže představit, že by se k průběhu demonstrace nevyjádřil, než by si situaci dostatečně ověřil. „Není ani zřejmé, jak by měl pravdivost výroků poslance Růžičky ověřovat,“ dodal Urbánek.

Podle advokát Aleše Rozehnala, který zastupuje Filipovou, však Babiš neudělal vůbec žádné kroky k tomu, aby si zmíněná slova Růžičky ověřil.

Filipová rozhodnutí Nejvyššího soudu vítá. „Nikdy jsem nepřetala věřit, že pravda zvítězí nad lží a že Boží mlýny s. r. o. jsou sice trochu pomalá, ale spolehlivá firma,“ uvedla.

Jana Filipová mimo jiné řekla, že musela často čelit dotazům, kolik peněz za demonstraci dostala.

Podle soudkyně pražského krajského soudu Hany Lojkáskové, která Janě Filipové omluvu od Babiše nepřiznala, si za to částečně může sama, protože na sociálních sítích zveřejňovala fotografie z demonstrace a nejvíc útoků zaznamenala, když zveřejnila otevřený dopis pro Babiše. Podle ní si navíc Filipová dostatečnou satisfakci zajistila sama. Opakovaně se k případu vyjadřovala v médiích nebo na sociálních sítích.

S tím však soudce Nejvyššího soudu nesouhlasil. Podle něho si Filipová satisfakci za neoprávněný zásah sama nezjednala.

Po tomto rozhodnutí se případ vrací zpět ke krajskému soudu a soudkyně Lojkásková bude muset vynést nový rozsudek.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com