Ruští lídři musí zaplatit vysokou cenu, řekl Lipavský deníku Le Monde

idnes.cz

 Situace na Ukrajině je velmi nebezpečná a Evropská unie se podle toho musí zachovat a zavést velmi tvrdé sankce, řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský francouzskému deníku Le Monde. Ruský prezident Vladimir Putin nechápe mezinárodní řád a právě o jeho zachování se teď hraje, dodal ministr, který se tento týden v Paříži zúčastnil jednání ministrů zahraničí zemí EU s jejich kolegy z indo-pacifické oblasti.

„Násilná změna hranic nemá v Evropě 21. století místo. Eskalace napětí je velmi pravděpodobná. Zdá se, že ruský prezident a jeho nejbližší okolí se stále více hlásí k dědictví sovětského období,“ řekl Lipavský. Putinův pondělní výrok, že tvůrcem Ukrajiny byl někdejší komunistický lídr Vladimír Iljič Lenin označil za „historický nonsens“ a „zjevnou lež“.

Diplomacie je podle Lipavského nástrojem, rozhodují ale nakonec činy. V rozhovoru ocenil snahu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o urovnání krize diplomatickou cestou a pokračující jednání za účasti amerického prezidenta a německého kancléře.

Šéf české diplomacie je zastáncem tvrdých sankcí, aby „ruští lídři zaplatili vysokou cenu za nerespektování mezinárodního práva“. Sankce budou mít dopad i na evropské země, ale to je cena, kterou je potřeba zaplatit, domnívá se ministr. „Evropa jako region může přežít, pokud dokáže projevit solidaritu s nejhůře postiženými státy,“ řekl Lipavský.

„Významnou úlohu v agresivním chování Ruska hraje plyn. V posledních šesti měsících jsme všichni byli svědky prudkého nárůstu cen elektřiny v důsledku Putinovy manipulace trhu s plynem. Evropa poté dovážela zkapalněný zemní plyn a ceny se stabilizovaly. Plynovod Nord Stream 2 není pro Evropu nezbytný. Po anexi Krymu Evropa ukázala, že může být nezávislá na ruském plynu, ač je to bolestivé,“ řekl Lipavský deníku Le Monde.

Autor: ČTK

  Ukrajina navrhla výměnu raněných z Azovstalu za ruské vězně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com