Italský premiér Draghi má důvěru Senátu, jeho spojenci se ale zdrželi hlasování

novinky.cz

Italský premiér Mario Draghi má důvěru Senátu, získal 95 hlasů, 38 senátorů hlasovalo proti. Tři z vládních stran ale dnešní hlasování bojkotovaly, čímž podkopaly Draghiho vizi jednotné vlády. Právě vládní jednotou Draghi podmiňoval své setrvání v úřadu poté, co prezident Sergio Mattarella minulý týden odmítl jeho demisi.

Dnešního hlasování o důvěře se neúčastnilo Hnutí pěti hvězd (M5S), které stojí za současnou vládní krizí, ale také pravicové strany a Draghiho spojenci Vzhůru Itálie a Liga.

Draghi nabídl prezidentovi svoji rezignaci ve čtvrtek poté, co ztratil podporu populistického hnutí M5S, které se odmítlo účastnit hlasování o důvěře vládě. Mattarella šéfa vlády požádal, aby oslovil parlament a získal tak jasný obraz o politické situaci.

Draghi dnes při projevu v senátu prohlásil, že ve funkci zůstane, pokud se za něj postaví strany široké vládní koalice. Zmínil také širokou podporu veřejnosti, která na něj apelovala, aby z úřadu neodstupoval.

Draghiho představa „koalice národní jednoty“ ale dnes selhala poté, co vládní strany postupně oznamovaly, že se hlasování o důvěře neúčastní. Jeden ze senátorů Ligy Stefano Candiani prohlásil, že Draghiho podpoří, pokud „vytvoří vládu bez populistů (M5S)“, v opačném případě předá slovo voličům v předčasných volbách. To Draghi odmítl.

Jelikož premiér Draghi nezískal všeobecnou podporu, o níž usiloval, předčasné volby v září či říjnu jsou nyní nejpravděpodobnějším scénářem dalšího politického vývoje, píší světové agentury. Jednalo by se o bezprecedentní situaci, jelikož od konce druhé světové války se parlamentní volby v Itálii nekonaly na podzim, protože v tom období zákonodárci obvykle hlasují o rozpočtu na další rok.

Letos navíc před příchodem zimy bude Itálie i řada evropských zemí možná řešit akutní energetickou krizi kvůli ukončení dodávek ruského plynu v souvislosti s válkou na Ukrajině a protiruskými sankcemi, jež Západ vůči Moskvě zavedl.

  Rakúsko sužuje škandál: Korupcia aj 2500 fotiek penisu v mobile! Kancelár Kurz prežíva ťažké časy

Ministr zahraničí Luigi di Maio dnešek na svém twitterovém účtu označil za „černý den pro Itálii“.

„Italové budou u volebních uren moudřejší než jejich politici,“ napsal předseda Demokratické strany Enrico Letta.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com