Babiš by jako prezident s vládou i přes kritiku v něčem spolupracoval

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) počítá s tím, že ačkoli vládu kritizuje za některé její kroky, v případě zvolení hlavou státu by s kabinetem Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) komunikoval a nějakým způsobem spolupracoval. Zejména v zahraniční politice. V rozhovoru s ČTK také Babiš řekl, že by obnovil schůzky nejvyšších ústavních činitelů.

Svoji kandidaturu Babiš nebere jako protivládní, ačkoli nesouhlasí s mnoha kroky kabinetu Petra Fialy. Jako příklad koordinace uvedl, že kdyby byl prezidentem, mohl například projednat mandát s vládou a vydat se na maďarsko-srbské hranice řešit migrační situaci, tak jako to učinil minulý týden.

Postěžoval si na to, že s ním premiér aktuálně nekomunikuje. „Ale hlavně oni nekomunikují s nikým. S námi se nebaví, podnikatelé si také stěžují, že neřeší ty věci. Jejich chování je zvláštní,“ poznamenal Babiš. S Fialou nebo zástupci koaličních stran by se chtěl jako prezident scházet na základě aktuální situace, nemuselo by to mít pravidelnou bázi.

Babiš by ale v úřadu obnovil schůzky nejvyšších ústavních činitelů. „Myslím, že v rámci zahraniční politiky by to bylo důležité, nějaká koordinace,“ uvedl. Poslední schůzku svolal prezident Miloš Zeman v únoru 2021, kromě tehdejšího premiéra Babiše se jí zúčastnili bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Pozván tehdy nebyl kvůli sporu s prezidentem předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

V rozhovoru se Babiš nevyhnul kritice kabinetu, který podle něj propásl historickou šanci předsednictví v Radě Evropské unie. Ocenil ale úředníky i Fialova poradce pro zahraniční a bezpečnostní otázky Tomáše Pojara. Fialu kritizoval za to, že nezabezpečil v unii peníze pro země, které přijaly nejvíce ukrajinských uprchlíků, nebo za to, že povolil schválení pravidel, která od roku 2035 prakticky znemožní prodej nových aut s klasickými spalovacími motory. „Totálně propásl šanci být aktivní a nastolovat témata, řešit problémy. To, co dělá vláda, že nezvládla ceny energií, to je hlavní problém. Že nesrazila inflaci,“ dodal Babiš.

  Hamáček bude obhajovat funkci předsedy ČSSD, řekl pro MfD

Pětikoalice podle něj žije ve své bublině a má snahu ovládnout Ústavní soud, Senát, Sněmovnu, vládu i prezidentský post. Babiš zkritizoval mimo jiné vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí a nyní také životního prostředí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který podle něj neřeší situaci na úřadech práce, nebo místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) mimo jiné kvůli nedostatku některých léků. Naopak nejvíce se v kabinetu podle Babiše snaží ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Musíme dozbrojit naši armádu, dovybavit ji nejmodernější technikou. Musíme se poučit z války na Ukrajině,“ podotkl Babiš.

Podle něj lidé vidí rozdíl v aktuální vládě a předchozím kabinetu, který Babiš vedl a kromě hnutí ANO v něm byla ČSSD. Uvedl také, že stínová vláda ANO zasedá každý čtvrtek a přichází s návrhy na řešení situace. Po ohlášení kandidatury přenechal místo stínového premiéra Aleně Schillerové, předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO a bývalé ministryni financí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com