Petříček: Česká diplomacie jednoznačně podporuje územní celistvost Ukrajiny

Česká diplomacie jednoznačně podporuje územní celistvost Ukrajiny a vyzývá k deeskalaci napětí. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který ve funkci skončí. Napětí v Donbasu v posledních týdnech stoupá.

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území, i když Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá. Boje si dosud vyžádaly více než 13.000 mrtvých.

Kyjev v minulých dnech bil na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a varoval před rizikem „ozbrojené agrese“ Ruska pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací.

„Rádi bychom podpořili dále jednání, které by naplnilo Minské dohody, to se bohužel v posledních měsících nedělo,“ řekl Petříček. Od uzavření mírových dohod v Minsku v únoru 2015 intenzita bojů v Donbasu prudce poklesla, ale s politickým urovnáním konfliktu se postoupit nepodařilo.

„Po necelém roce, kdy panoval na východě Ukrajiny poměrně klid, jsou zde oprávněné obavy z dalšího vývoje i s ohledem na to, jak dochází k růstu vojenských operací a přítomnosti ruských sil v sousedství Ukrajiny,“ dodal Petříček.

Autor: ČTK

  Ministr Blažek podle usnesení Pirátů ohrožuje důvěru ve spravedlnost

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com