Pražská burza oslabila, ztrácela většina hlavních emisí

Pražská burza dnes oslabila, a smazala tak většinu z předchozího dvoudenního růstu. Index PX klesl o 1,43 procenta na 1080,07 bodu. Dolů burzu táhly třeba akcie energetické firmy ČEZ, ale ztrácela i většina ostatních hlavních emisí. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Cenné papíry ČEZ dosáhly největšího objemu obchodů z hlavních emisí a zároveň zlevnily o 1,62 procenta na 545 korun. Jeden z největších objemů obchodů a zároveň i jedno z nejvýraznějších oslabení zaznamenaly akcie bankovní skupiny Erste. Pohoršily si o 2,20 procenta na 746 korun. Největší propad postihl cenné papíry operátora O2, a to o 2,86 procenta na 254,50 koruny.

Polepšily si naopak akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR a Moneta Money Bank. Cenné papíry Philip Morris zdražily o 0,39 procenta na 15.600 korun a akcie Monety o 0,13 procenta na 79,50 koruny.

Koruna dnes mírně posílila k euru, stagnovala vůči dolaru

 

Koruna v závěru týdne mírně posílila k euru. Proti čtvrtečnímu závěru dnes zpevnila o pět haléřů na 26,09 Kč/EUR. Vůči dolaru česká měna stagnovala, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 21,92 Kč/USD.

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora se domnívá, že doba ještě není zralá na další posilování koruny vůči euru. Český průmysl i export mají podle něj stále problémy. Zmínil například kolínskou automobilku Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, která zastaví od pondělí 22. března na 14 dní výrobu automobilů. Důvodem je nedostatek polovodičů důležitých pro výrobu.

„Jinde mají zase jiné problémy s dodávkami. Vše signalizuje, že oživení nebude tak velké, jak by mohlo být,“ dodal Pikora.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 26,14 26,09
Kč/USD 21,92 21,92

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

  Příští rok vstoupí do české dopravy vodík. Vzniknou první plnicí stanice, začnou se prodávat auta

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com