Dodáme Kyjevu další zbraně, bojuje i za nás, shodli se Vystrčil a Pekarová

Ukrajina potřebuje další zbraně a Česko jí je nepřestane dodávat. Prohlásila to dnes předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v sídle ukrajinského parlamentu v Kyjevě. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila si Ukrajina zaslouží další podporu i proto, že proti ruské agresi nebojuje pouze za sebe, ale také za další evropské demokracie. Oba politici se během připomínky výročí hladomoru z let 1932 až 1933 shodli, že Rusko se stejně jako tehdy pokouší opět zlikvidovat Ukrajince. Svět se musí sjednotit a odsoudit zločiny minulosti a současnosti, řekl Zelenskyj k uctění památky milionů obětí hladomoru v sovětské éře.

Česká parlamentní delegace dorazila do Kyjeva v den, kdy Ukrajina čelila ruskému náletu více než sedmi desítek dronů, což byl údajně nejrozsáhlejší útok od začátku války loni v únoru. Po několika desítkách minut strávených v krytu a následném uctění památky obětí hladomoru se Pekarová Adamová a Vystrčil spolu se zástupci paramentů Belgie, Finska, Irska či Polska přesunuli do budovy Nejvyšší rady.

„Měli bychom dodat více zbraní a já vám slibuji, že to budeme dále činit,“ řekla v projevu před ukrajinskými poslanci Pekarová Adamová. Pokračování zbrojní pomoci bylo podle ní také tématem krátkého setkání zahraničních politiků s prezidentem Volodymyrem Zelenským, který je přesvědčoval, že jeho země bez dostatečného arzenálu nedokáže ruské přesile čelit. Moskva se dnes snaží nejen zničit Ukrajince, jak činilo i před 90 lety, ale také zlomit v prodlužující se válce ducha demokratických zemí, což mu nesmí projít, dodala šéfka české Sněmovny. Stejně jako Vystrčil přitom podotkla, že o zbrojní pomoci v Česku rozhoduje vláda a její další možnosti musí zhodnotit ona.

„Jste hrdinové, jste lidé, kteří bojují nejen za sebe, ale i za ostatní,“ řekl Ukrajincům Vystrčil. Dodal, že silná účast české delegace, v níž kromě předsedů komor byli i další zákonodárci, měla dát Ukrajině najevo, že za ní Česko pevně stojí. Jako symbolický dar předal šéfovi ukrajinského parlamentu Ruslanu Stefančukovi jednu z mimořádně výhřevných svíček, které vyrábějí Češi pro Ukrajince, jimž se nedostává světlo či teplo.

  Tržby ve službách stouply o 6,9 %, turistů bylo téměř jako před covidem

Stefančuk ocenil, že obě komory českého parlamentu loni označily hladomor za genocidu vyvolanou sovětským stalinským režimem. Podle historiků během dvou let zemřelo až několik milionů Ukrajinců. Jako genocidu označily hladomor na Ukrajině mimo jiné Spojené státy, Francie, Německo, Polsko, Maďarsko či pobaltské země.

Čeští politici v Kyjevě jednali také se zástupci Krymských Tatarů, kteří od anexe ukrajinského poloostrova Ruskem čelí útlaku. Na závěr položili květy u fotografií Ukrajinců padlých v boji proti ruské agresi, které jsou umístěné na zdi pravoslavného Michajlovského kláštera.

„Nejsilnější dojem je pro mě ten, že se Ukrajinci vůbec nevzdávají, vůbec neustupují, jsou pořád přesvědčeni o správnosti své myšlenky,“ řekl novinářům předseda senátního školského výboru Jiří Růžička, který Ukrajinu navštívil během dvou let počtvrté. Podobně jako Ukrajinci by měli podle shodného pohledu celé české delegace k protahující se válce přistupovat i ukrajinští spojenci včetně Česka.

„Když vidím, kolik lidí zbytečně padlo kvůli agresi Ruska, kvůli tomu, že někdo chce obsadit jejich zemi a chová se jako terorista, tak si myslím, že musíme tu podporu nadále udržet,“ řekla místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová.

Svět musí odsoudit zločiny minulosti a současnosti, řekl Zelenskyj k hladomoru

Svět se musí sjednotit, odsoudit zločiny minulosti a zastavit zločiny současnosti, zdůraznil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k uctění památky obětí hladomoru, který si v minulém století za sovětské vlády vyžádal na Ukrajině miliony obětí. V současnosti země 640. dnem čelí ruské vojenské agresi.

„Snažili se nás pokořit, umlčet, vyhubit. Nedokázali to. Chtěli před námi skrýt pravdu a zamlčet hrozné zločiny. Nedokázali to. Chtěli nás zmást, uvést v omyl, přimět nás, abychom nevěřili a nepamatovali si, a proto abychom odpustili. Nedokázali to,“ řekl Zelenskyj v projevu k národu, zveřejněném na sociálních sítí.

  Veřejné finance letos skončí ve schodku 8,8 % HDP, MF chystá úspory

Ukrajinský prezident poděkoval všem státům, které „si vybraly spravedlnost“ a „nazvaly věci pravými jmény“, když uznaly hladomor za zločin proti lidskosti a proti Ukrajině.

„Zlo nebylo zastaveno, nebylo odčiněno. Teď ho zastavíme. Ukrajina přežije. Ukrajina nezmizí. Ukrajina zachová sebe a pravdu,“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajinci si dnes připomínají uměle vyvolaný hladomor z 30. let 20. století, při kterém podle odhadů historiků zahynulo 3,5 milionu až šest milionů Ukrajinců.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com