Volodin označil emigranty za zrádce, navrátilce podle něj nečeká otevřená náruč

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin na internetu napsal, že v Rusku nikdo nečeká na navrátilce z emigrace s otevřenou náručí, dopustili se totiž podle něj zrady. Na Volodinovo vyjádření upozornil na svém webu list Kommersant. Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a zejména po vyhlášení částečné mobilizace loni v září odjely z Ruska podle odhadů statisíce Rusů v obavě, že by ve vlasti mohli být povoláni do války.

„Mnozí navrátilci v cizině nenašli práci. Ti, kdo se vracejí ze zahraničí, si musí uvědomit, že tady je nikdo s otevřenou náručí nečeká,“ napsal jeden z nejvyšších ústavních činitelů. „Zradili vlast, své příbuzné a blízké,“ zdůraznil.

Volodin tvrdí, že někteří z Rusů, kteří odjeli do Izraele a získali tam občanství, teď „utíkají zpátky“, a tedy odmítají splnit povinnost bránit stát, jehož občanství přijali.

Izrael vede válku proti palestinskému hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy a které 7. října vpadlo do jižního Izraele, kde po sobě islamisté nechali stovky zavražděných Izraelců.

Volodin připomněl vyjádření oscarového režiséra Nikity Michalkova, který se nechal slyšet, že nehodlá pracovat s umělci, kteří se vrátili z emigrace do Ruska. Michalkov je známý jako obdivovatel ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kommersant před několika dny upozornil na průzkum, podle kterého se asi čtvrtina emigrantů vrátila do Ruska, mnozí kvůli potížím s legalizací pobytu v zahraničí a s nalezením práce, další kvůli poklesu své životní úrovně v cizině; někteří uvěřili slibům, že další mobilizace nebude. Jiné odhady hovoří o návratu asi 15 procent Rusů z ciziny. Ještě více jich ale mezitím do zahraničí odjelo.

V Rusku je nyní nedostatek pracovních sil; nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni pod třemi procenty a počet volných pracovních míst se během roku zvýšil o třetinu. Dříve rostly platy hlavně specialistům na informační technologie, nyní platy Rusů od začátku roku podle úředních statistik vzrostly skoro o deset procent. Někteří experti míní, že za této situace specialisty přijme každý zaměstnavatel, jiní se domnívají, že v oborech, ve kterých pokračuje „optimalizace“ v důsledku přizpůsobování se západním sankcím, navrátilci budou v boji o pracovní místa prohrávat s Rusy, kteří zůstali ve vlasti.

  Proruské úřady tvrdí, že lidé na okupované Ukrajině hlasovali pro připojení k Rusku

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com