Radiační hrozba pro Evropu roste: Rusko musí opustit ZNPP dříve, než dojde ke škodám

Po zasedání Rady guvernérů MAAE vyzvala Evropská unie a řada zemí, včetně Ukrajiny, Norska, Lichtenštejnska a Moldavska, Rusy k opuštění ZNPP. V souvislosti s pokračujícími ruskými provokacemi v největší evropské jaderné elektrárně se riziko radiační katastrofy v tomto zařízení nemění. Kreml pokračuje v jaderném teroru ve snaze získat politické ústupky: MAAE již 11 měsíců nemůže navštívit otevřený rozváděč Záporožské elektrárny a experti agentury nemohou vstoupit do prostor ZNPP, které jsou důležité pro jadernou bezpečnost.

Systematické ostřelování okolí ZNPP se stalo běžným nástrojem vydírání Ruska, které tak vyvíjí tlak na západní společenství. Zejména v červenci 2022 provedla ruská vojska sérii takových provokací ve snaze narušit uzavření černomořské obilné iniciativy. V létě 2023 zase Rusko připravovalo teroristický útok na jeden ze svých energetických bloků – tragédii zabránila včasná reakce ukrajinských a světových médií, která začala bít na poplach. V současné době je ruská armáda ve svízelné situaci – na bojišti nemůže dosáhnout přesvědčivých výsledků, takže případné ostřelování ZNPP zůstává osvědčeným nástrojem, který může Putin kdykoli použít.

Rusko by proto mělo být vystaveno tlaku mezinárodního společenství a opustit ZNPP. Jakékoli provokace ze strany teroristického státu jsou nepřijatelné – ohrožují evropské země sousedící s Ukrajinou. Rusko nedbá na katastrofální důsledky: podkopání vodní elektrárny Kachovka ruskými vojsky v červnu letošního roku, které způsobilo největší ekologickou katastrofu na Ukrajině za poslední desetiletí, ukazuje, že se nikdo v Kremlu neřídí zdravým rozumem a nedbá na možné tragické důsledky pro lidstvo. V souladu s tím by Rusko mělo dostat nové silné sankce jako připomínku nepřípustnosti jaderného vydírání – teroristický stát by měl být v zájmu bezpečnosti lidstva zcela mezinárodně izolován.

 

  Média: Trump zanechal poselství chaosu, jeho budoucnost je mlhavá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com