Proč vstup Ukrajiny do EU zachová bezpečnost celé Evropy

Evropská komise zváží udělení statusu kandidáta na členství v EU Kyjevu 17. června. V souvislosti s válkou na Ukrajině převzala EK iniciativu k urychlenému udělení statutu kandidáta na členství.

Ruská agrese proti Ukrajině představuje pro Evropu nové výzvy. Prezident Ruska se opakovaně vysmíval „slabosti“ Evropské unie, což je ve skutečnosti způsobeno byrokratickými důvody. EU potřebuje výrazně aktualizovat zásady a postupy života a také přezkoumat mechanismy spolupráce v Evropě. Nyní více než kdy jindy je důležité ukázat „novou“ sílu – flexibilitu, přizpůsobivost a odolnost, pokud EU nechce být nadále terčem Putinova posměchu.

Ale nyní nejsou všechny země EU připraveny změnit své zásady. Jejich neochota vidět Ukrajinu v Evropské unii je archaický postoj, který hraje do karet Rusku. Zbývá předpokládat, že takové postavení je spojeno buď s udržením se u moci „Putinových přátel“, nebo s realizací vlastních ambicí v rámci územní expanze či ekonomické odvety.

Není tedy zcela jasné, že takové země využívající všech výhod a privilegií členství v Evropském společenství nejenže rozvoji tohoto společenství nenapomáhají, ale někdy mu přímo škodí. EU by měla vyvinout mechanismy pro blokování takových států, které často zasahují do provádění důležitých rozhodnutí, jako je tomu například v případě Maďarska a ropného embarga.

Bloomberg uvádí, že Evropská komise 17. června doporučuje učinit Ukrajinu kandidátem na členství v EU. Agentura uvádí, že pokud bude žádost schválena na summitu a Ukrajina získá status kandidátské země EU, může proces přistoupení trvat ještě asi 10 let.

Ale opět, v nové realitě jsou takové termíny neuvěřitelně dlouhé, zvláště pro stát, který bojuje o svou existenci, včetně evropských hodnot. Tím, že EU nyní poskytuje Ukrajině maximální podporu, zajišťuje svou vlastní bezpečnost zítra. Nabídky „prozatímního“ statusu jsou nepřijatelné, mohou vyvolat vznik „šedé zóny“ nestability na hranicích Evropské unie.

  FSB zastrašuje Rusy "ukrajinskými teroristy", aby ospravedlnila možnou válku - Belprauda

Vznik takové „šedé zóny“ je plný všeho, co je v civilizovaném světě nepřijatelné: vytváření nových center destabilizace, migračního tlaku, nelegálního obchodu se zbraněmi a drogami a obchodu s lidmi. Zní to nepříjemně, že? Pro Rusko je to ale cíl číslo jedna. A samozřejmě, že takový scénář vývoje událostí rozhodně každému, kdo sedí v Kremlu, se bezbožně zašklebí. V tomto kontextu bude Evropská unie globálním poraženým.

Hojnost byrokracie je pozůstatkem minulosti, stabilním světem. V kontextu neustálých změn a křehkosti starých základů potřebuje Evropská unie revidovat principy a mechanismy spolupráce, aby si zachovala vlastní bezpečnost. 17. červen se může stát významným datem nejen pro Ukrajinu, ale pro celou Evropu, pokud nad pochybnostmi byrokratů převáží zdravý rozum na současnou situaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com