Lídři zemí EU zahájili summit o Ukrajině a ekonomice, promluvil k nim Zelenskyj

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie zahájili dnes odpoledne v Bruselu pravidelný summit, jehož hlavními tématy jsou další pomoc Ukrajině v obraně proti ruské agresi a podpora zelené evropské ekonomiky. Na úvod jednání se s nimi na dálku spojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aby jim přiblížil aktuální vývoj války a další potřeby své země. Šéfové unijních států budou hovořit například o možnostech, jak urychlit další dodávky munice a zbraní pro Kyjev nebo jak zlepšit účinnost dosavadních protiruských sankcí.

Zelenského promluva k prezidentům a premiérů zemí EU podle nejmenovaného unijního činitele trvala asi deset minut, píše web Politico. Informovaný zdroj její obsah shrnul tak, že Zelenskyj vyzval k urychlení vojenské pomoci, „jinak se válka povleče“. Podle zpravodaje Svobodné Evropy Rikarda Jozwiaka také ukrajinský prezident řekl, že by rád v Kyjevě uspořádal „summit o mírovém plánu“, ovšem vzhledem k logistickým úskalím takového postupu lídry EU požádal, zda by se akce mohla konat v některé z unijních metropolí.

Lídři EU se v Bruselu sešli tři dny poté, co se zástupci vlád zemí bloku dohodli na uvolnění dvou miliard eur (téměř 48 miliard korun) na nákup dělostřelecké munice. Někteří politici zejména z východního křídla unie chtějí zajistit, aby evropský blok vyhradil ze svých fondů peníze i na další vojenskou podporu Kyjeva při očekávaném pokračování bojů.

Hovořit se bude také o urychlení přijímacího procesu Ukrajiny do EU. Část států včetně Česka by ráda viděla začátek přístupových rozhovorů ještě letos, po čemž volá i Kyjev, některé západoevropské země nebo Maďarsko ale chtějí pozvolnější tempo. Navržené závěry summitu hovoří o těchto tématech obecně a podle diplomatů se od vrcholné schůzky nečeká žádné zásadní rozhodnutí.

Ve večerním bloku čeká vůdce unijních zemí debata o tom, jak podpořit fungování jednotného trhu a přechod ke klimaticky odpovědné ekonomice v době, kdy je EU značně závislá na dovozu surovin a technologií z Číny a dalších zemí.

  Moskva varovala, že západní transporty zbraní na Ukrajině bere za legitimní cíle

Obavy také vyvolává konkurence čínských a amerických firem, kterým Peking a především Washington poskytují státní podporu. Diskuse se zaměří i na nedávný návrh Evropské komise, která chce zajistit výrobu obnovitelných technologií a získávání surovin v Evropě.

EK je na dobré cestě k dohodě o syntetických palivech s Německem, řekl Scholz

Evropská komise je na dobré cestě k nalezení dohody s Německem o možnosti využívat syntetická paliva pro spalovací motory i po roce 2035. Před začátkem jednání lídrů zemí Evropské unie to řekl německý kancléř Olaf Scholz. O potřebě podpořit alternativní paliva pro spalovací motory hovořila i italská premiérka Giorgia Meloniová. Nizozemský premiér Mark Rutte prohlásil, že věří v dohodu v rámci dříve schváleného návrhu o zpoplatnění emisí ze spalovacích motorů. Unijní summit však podle lídrů o věci nerozhodne a jednání budou pokračovat i po něm.

Berlín začátkem března znovu otevřel pravidla dohodnutá v říjnu za českého předsednictví, která mají prakticky znemožnit prodej nových aut se spalovacími motory po roce 2035. Ta sice obsahovala výjimky pro využívání syntetických paliv, Německo však s jejich zněním nebylo spokojeno. K jeho požadavkům se přidaly i další země jako Itálie, Polsko a Česko.

„Všechno je na dobré cestě,“ řekl dnes novinářům v Bruselu Scholz s odkazem na své informace z jednání s komisí. Unijní exekutiva tento týden předložila návrh, který má vyjít německým požadavkům vstříc. Itálie, která je s Německem nejhlasitějším zastáncem úprav, však zároveň začala prosazovat, aby se výjimka rozšířila také na biopaliva. Premiérka Giorgia Meloniová při příchodu na summit podotkla, že by se EU neměla zbavovat technologií, díky nimž je automobilový průmysl Itálie a dalších evropských zemí na výši.

„Pokud se připoutáme k technologiím, v nichž mají navrch cizí země, neprospěje to konkurenceschopnosti našeho systému,“ řekla novinářům. Úpravy pravidel podle premiéra Petra Fialy podporuje i Praha, nebudou však přímým tématem jednání summitu. Předseda slovenské vlády Eduard Heger prohlásil, že chce pozici své země koordinovat se Scholzem.

  Duda a Biden zdůraznili důležitost USA pro bezpečnost v Evropě

Syntetická paliva, označovaná často jako e-paliva, jsou vyráběná chemickou cestou bez použití ropy. Zatímco běžný benzin či diesel vzniká rafinací ropy, umělá paliva vznikají chemickou reakcí vodíku a oxidu uhličitého. Pokud je při výrobě využita energie z obnovitelných zdrojů včetně takzvaného zeleného vodíku, je palivo považováno za uhlíkově neutrální.

Řada dalších zemí je však proti úpravám dohodnutého návrhu, který je součástí snahy výrazně omezit emise skleníkových plynů. Několik státníků před summitem řeklo, že na nynější vrcholné schůzce se věci věnovat nehodlají.

„Doufám, že se to v příštích dnech podaří uzavřít v rámci toho původního návrhu,“ uvedl dnes Rutte, podle něhož se bude téma řešit na jiné úrovni než na setkání lídrů.

Unijní činitelé nevylučují, že se téma přesto během dvoudenního jednání na stůl dostane, možná však pouze při Scholzově separátní schůzce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Zatímco Paříži se německý návrh nelíbí, Berlín zase odmítá francouzskou snahu prosadit jadernou energii mezi ekologické zdroje v několika významných normách projednávaných členskými státy. Obě témata by tak podle některých diplomatů mohla v médiích zastínit oficiální náplň summitu, kterou je další pomoc Ukrajině či podpora unijní ekonomiky.

Nizozemský premiér doufá, že Zelenskyj co nejdříve promluví se Si Ťin-pchingem

Přímá komunikace mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a čínským lídrem Si Ťin-pchigem by byla vítaným vývojem, řekl dnes nizozemský premiér Mark Rutte při příchodu na summit. Rutte doufá, že co nejdříve dojde na telefonát mezi prezidenty Číny a Ukrajiny.

Vyjádření přišlo den po konci návštěvy čínského lídra v Moskvě, kde Si Ťin-pching mimo jiné propagoval svůj „mírový plán“, který Západ přijímá poměrně vlažně. Zelenskyj už dříve dal najevo, že o čínských návrzích chce jednat, přičemž se spekuluje o brzké videokonferenci s čínským prezidentem. Spojené státy naznačují, že považují postup Pekingu spíše za snahu poskytnout Moskvě „diplomatické krytí“.

  Bolsonaro může plánovat převrat, varují lídři. Bojí se druhého Kapitolu

„Přímá komunikace mezi Si Ťin-pchingem a Volodymyrem Zelenským by byla vítána,“ řekl Rutte novinářům v Bruselu před jednáním Evropské rady. Uvedl také, že některé prvky čínského plánu jdou správným směrem, ovšem v tuto chvíli nelze říct, zda může Peking ve válce Ruska proti Ukrajině sehrát roli mírotvorce. „Je na Zelenském a jeho týmu, aby se zabývali návrhy, které jsou na stole, vidí-li v tom smysl,“ dodal nizozemský premiér.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com