Prohlášení MZV k situaci v Kazachstán

Ministerstvo zahraničních věcí se znepokojením sleduje vývoj situace v Kazachstánu, kde v uplynulých hodinách došlo k eskalaci vnitropolitické a bezpečnostní situace. Zvláště závažné jsou zprávy o desítkách obětí na životech. Vyzýváme všechny strany, aby ukončily veškeré násilnosti a mimořádnou situaci řešily s respektem k zákonům a lidským právům.

V průběhu 5. ledna byl na celém území Kazachstánu postupně zaveden výjimečný stav, je blokován internet a v některých částech země i mobilní spojení. Na jihu země zejména v Almaty protesty vyústily v násilné střety, které si podle neověřených zpráv vyžádaly desítky lidských obětí. Bezpečnostní situace v hlavním městě Nur-Sultanu je dle informací našeho velvyslanectví zatím klidná. Prezident Kazachstánu označil protestující za teroristy, jejichž koordinovaný útok je financován ze zahraničí, a požádal členy Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti o intervenci.

Na území Kazachstánu se dle informací MZV pohybují cca tři desítky občanů ČR. České velvyslanectví nemá zprávy o tom, že by se nacházeli v ohrožení. MZV všechny české občany v Kazachstánu vyzývá k opatrnosti a maximální obezřetnosti. Doporučuje jejich registraci v aplikaci DROZD. MZV situaci v Kazachstánu bedlivě sleduje.

Zdroj: https://www.mzv.cz

  V Oděse odstranili pomníky carevny Kateřiny II. Veliké a vojevůdce Suvorova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com