Po izraelském útoku Hamás hlásí 50 mrtvých, podle Izraele šlo o teroristy

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne islamistické hnutí Hamás, dnes oznámilo, že při izraelském bombardování uprchlického tábora Džabálija na severu tohoto území zahynulo nejméně 50 lidí. Izraelská armáda později úder na Džabáliji potvrdila s tím, že zabila „50 teroristů“, včetně jedno z vysoce postavených velitelů, kteří zosnovali útok na Izrael. Na videích agentury AFP bylo vidět přinejmenším 47 těl zabalených v prostěradlech na nádvoří nemocnice poté, co byla vytažena z trosek. Záběry také zachycují kráter.

Jeden obyvatel úder popsal jako zemětřesení. Jiní uvedli, že několik minut po izraelském útoku se začaly budovy bortit a padat do kráteru.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že v Džabáliji bylo zničeno na 20 budov a do nemocnice dorazilo „50 mučedníků“. Zraněno podle ministerstva bylo zhruba 150 lidí a desítky dalších obětí mohou být pod troskami.

Izraelská armáda později večer informovala, že při dnešních operacích „zabila 50 teroristů“ a dobyla základnu Hamásu v západní Džabáliji. Mezi mrtvými je podle ní velitel džabálijského pluku Ibráhím Biarí, který je považován za jednoho z organizátorů nedávného krvavého útoku Hamásu na Izrael.

Základna Hamásu v Džabáliji podle Izraele zahrnovala tunely, místa určená k odpalování raket i skladiště zbraní. Izraelští vojáci se střetli s bojovníky Hamásu za podpory letectva. Armáda uvedla, že na místě získala zpravodajské informace a že po operaci tunely zablokovala. Armáda zároveň tvrdí, že Hamás kontroloval několik civilních budov v oblasti a že při jejím zásahu byl zničen jeden podzemní tunel, což vedlo ke zřícení několika okolních budov.

Tábor Džabálija na severu Pásma Gazy má podle televize Al-Džazíra zhruba 116.000 obyvatel a je největším z osmi uprchlických táborů v Pásmu Gazy. Nacházejí se v něm tři školy, které spravuje OSN a které nyní poskytují nouzové přístřeší pro stovky vysídlených rodin. V táboře žijí Palestinci, kteří byli vysídleni ze svých vesnic v roce 1948 a jejich potomci.

  Forbes: Jak Ukrajinci sestřelili deset ruských bojových letadel za deset dní?

Dnes v poledne ministerstvo zdravotnictví Hamásu oznámilo, že od začátku války s Izraelem bylo v Pásmu Gazy zabito 8525 lidí, z toho 3542 dětí. Nynější válku vyvolal bezprecedentní útok Hamásu na Izrael ze 7. října, při kterém podle izraelských úřadů zahynulo více než 1400 lidí, zejména civilistů.

Izraelská armáda hlásí tvrdé boje s Hamásem v Pásmu Gazy a dva mrtvé vojáky

Izraelská armáda dnes uvedla, že v posledních několika hodinách sváděla „kruté boje“ s islamisty z hnutí Hamás „hluboko v Pásmu Gazy“, informoval server The Times of Israel (ToI). Při bojích podle Izraele zahynuly desítky ozbrojenců Hamásu a armáda zabavila „mnoho náloží a zbraní“. V bojích na severu Gazy přišli o život dva izraelští vojáci, uvedla také izraelská armáda.

Armádní zpravodaj ToI Emanuel Fabian na síti X sdílel video izraelské armády, na kterém se vojáci v Pásmu Gazy pohybují zastavěnou oblastí, další fotografie sdílel mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Ten v pondělí řekl, že nebude zveřejňovat přesnou polohu Izraelců v Pásmu Gazy. Ze záběrů na sociálních sítích nicméně vyplynulo, že izraelská technika s největší pravděpodobností v pondělí pronikla přinejmenším tři kilometry za izraelskou hranici na okraj města Gazy.

Součástí dnešních izraelských operací v posledních hodinách podle Hagariho bylo zneškodnění jednotky Hamásu, která se chystala odpálit protitankovou střelu na izraelské území, a vyřazení pozorovacích stanovišť a stanovišť na odpalování raket z provozu.

V bojích na severu Pásma Gazy padli dva 20letí izraelští vojáci, uvedla izraelská armáda. Další dva podle ní utrpěli těžké zranění.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze dnes oznámilo, že při izraelském bombardování uprchlického tábora Džabálija na severu Pásma Gazy zahynulo nejméně 50 lidí. Konečný počet obětí může být podle úřadu podstatně vyšší; při úderu bylo zničeno nejméně 20 budov a v místě exploze vznikl hluboký kráter. Ředitel Indonéské nemocnice v Gaze řekl televizi Al-Džazíra, že při izraelských náletech na tábor Džabálija bylo zraněno nejméně 150 dalších Palestinců. Jeden z jeho obyvatel popsal, že se cítil jako při zemětřesení. Na dotaz agentury AFP izraelská armáda bezprostředně nereagovala.

  Navalnyj potvrdil přesun za polární kruh a vzkázal, že je v pořádku

Ozbrojené křídlo Hamásu také tvrdí, že zneškodnilo izraelské obrněné vozidlo, které se přesouvalo na severozápad Pásma Gazy, zasáhlo izraelský tank, který posléze začal hořet, a svedlo několik bojů s izraelskými vojáky ve městě Bajt Hanún, kde se v jednom z domů ukrývali ozbrojenci Hamásu. Vyjádření Hamásu citovala na základě jeho telegramových profilů stanice BBC. Pravdivost těchto tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Nový konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na Izrael z Pásma Gazy, což si podle izraelských úřadů vyžádalo přes 1400 mrtvých. Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle palestinských úřadů přišlo o život přes 8000 lidí. Pásmo Gazy a jeho úřady ovládá od roku 2007 Hamás.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com