Maďarská opozice zkusí porazit Orbána společně, průzkumy jí dávají šanci

Představitelé maďarských opozičních stran uzavřeli dohodu, že v parlamentních volbách v roce 2022 postaví společnou kandidátku. Podle aktuálních průzkumů by měla šanci porazit stranu FIDESZ premiéra Viktora Orbána, která je u moci nepřetržitě od roku 2010.

Dohodu o jednotné kandidátce podepsali představitelé Demokratické koalice expremiéra Ference Gyurcsánye, strana Jobbik, ekologické hnutí Politika může být jiná, Maďarská socialistická strana, hnutí Momentum a strana Dialog pro Maďarsko.

„Tato jednota přinese nejen změnu vlády, ale také ukončení jedné éry,“ uvedli představitelé opozičních stan ve společném prohlášení. „Orbánův režim chceme povalit za pomoci společného kandidáta na premiéra, společným programem a společnou kandidátkou,“ dodali předsedové opozičních stran. Ti se také zavázali, že se na seznamu objeví pouze lidé, kteří se v minulosti nezapletli do korupčních skandálů a nespolupracovali se stranou FIDESZ.

V případě vítězství ve volbách opozice slibuje očistit společnost od korupčního systému, ukončit stávající systém získávání majetku oligarchů, vrátit nezávislost prokuratury a soudů, vrátit svobodu tisku, zavést nový volební systém a přímou volbu hlavy státu.

Politolog Tibor Attila Nagy upozornil, že v nejbližších měsících se dá očekávat, že FIDESZ označí aktivitu opozice za „Sorosovu kandidátku“ a bude útočit především na osobu expremiéra Gyurcsánye.

„V roce 2022 však bude mít volič opozice mnohem snazší rozhodování, když chce hlasovat proti FIDESZ. Příští parlamentní volby se tak lehce mohou stát referendem o Orbánovi,“ konstatoval politolog.

Zdroj: https://www.novinky.cz

  Situace v zaplaveném ruském Orsku je kritická, uvedly ruské úřady

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com