Nové spojenectví v Evropském parlamentu? Fidesz se dle Orbána spojí se stranami z Itálie a Polska

Maďarská vládní strana Fidesz se spojí s podobně zaměřenými stranami z Itálie a Polska s cílem přebudovat evropskou pravici. Uvedl to v pátek podle agentury Reuters ve svém pravidelném rozhlasovém vystoupení maďarský premiér Viktor Orbán. Orbánův nacionalistický Fidesz ve čtvrtek oficiálně vystoupil z Evropské lidové strany (EPP), která je hlavním konzervativním uskupením v Evropském parlamentu.

Orbán uvedl, že Fidesz se v posledních letech politicky odklonil od EPP v otázkách, jako jsou daně, migrace či řešení pandemie covidu-19. Evropští lidovci naopak Orbánovu uskupení vyčítají porušování demokratických standardů a principů právního státu.

Čtvrteční odchod Fideszu z EPP byl formalitou. Už před dvěma týdny maďarská strana opustila poslanecký klub EPP v reakci na to, že konzervativní frakce schválila nová pravidla usnadňující vyloučení maďarských europoslanců.

Fidesz měl v EPP již od předloňského roku na neurčito pozastavené členství kvůli kontroverzním krokům, které posilují moc vládnoucí strany a v EU vyvolávají obavy o demokracii a o respektování zásad právního státu v Maďarsku.

Evropští lidovci dále nejsilnější

I bez Orbánových poslanců zůstane EPP se 175 členy nejsilnějším klubem ve 705členném parlamentu a spolu s dalšími proevropskými skupinami je schopna dát dohromady většinu hlasů. Do EPP patří například německé sesterské strany CDU a CSU, rakouští lidovci (ÖVP), polská Občanská platforma nebo čeští lidovci (KDU-ČSL) a TOP 09.

Agentura Reuters ve čtvrtek poznamenala, že kvůli politice Orbánovy vlády, která bývá označována za nacionalistickou a protiimigrační, mnozí za vhodnějšího spojence pro Fidesz na unijní úrovni považují Stranu evropských konzervativců a reformistů (ECR). Jejím členem je například polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) anebo česká Občanská demokratická strana. Orbán má názorově blízko také k některým politikům, jejichž strany jsou členem protiunijní skupiny Identita a demokracie. Sám Viktor Orbán v minulosti řekl, že se spřízněnými stranami jedná o novém politickém spojenectví.

  Soud v Moskvě zakázal činnost Navalného štábům. Označil je za extremistické organizace

Před volbami do EP se spekulovalo o spojenectví Orbána s předsedou PiS Jaroslawem Kaczyńským a vůdcem italské krajně pravicové Ligy Matteem Salvinim. Ale PiS má výhrady k přátelskému postoji krajní pravice vůči Moskvě.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com